Logo Institut del Teatre

El MAE incorpora el fons del director de fotografia Tomàs Pladevall

Comparteix

22.3.2022

Tomàs Pladevall durant la gravació de Geisha

El Centre de Documentació – Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre ha incorporat el fons de Tomàs Pladevall, director de fotografia, operador de càmera i dissenyador d’il·luminació, qui va ser premiat amb el Gaudí d’Honor – Miquel Portes de l’Acadèmia de Cinema Català tot just fa uns dies.

El fons, que ha estat una donació del mateix Pladevall, està format principalment per documentació en paper i digital (anotacions, plànols, quaderns de llums...) relacionada amb la seva carrera professional com a il·luminador d’espectacles, en gran part de teatre i, en menor mesura, d’altres esdeveniments com les cerimònies d’inauguració i cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 o els Premis Goya.

L’extensa i reconeguda trajectòria de l’artista acumula xifres que impressionen, com els més de 90 milions de fotogrames en càmera dels que ha estat responsable de fotografia. Ha treballat amb cineastes tan destacats com Francesc Bellmunt, Bigas Luna, Rosa Vergés, Ventura Pons o Manuel Huerga, entre altres. A banda de més d’una cinquantena de llargmetratges, ha fotografiat una setantena de produccions per a televisió (pel·lícules, capítols de sèries i minisèries), més de 400 produccions curtes (curtmetratges de ficció i documentals, reportatges, vídeo industrial i espots publicitaris) i desenes d’obres de teatre, concerts i espectacles en viu. En l’àmbit teatral, ha dissenyat la il·luminació de més de 40 espectacles com ara Savannah Bay, Autèntic oest, o La Intrusa, amb la qual va ser nominat als premis Butaca de 2005. A més, ha il·luminat més d’una trentena d’espectacles i esdeveniments culturals, així com espais arquitectònics.

Tomàs Pladevall Fontanet (Sabadell, 1946) va fer estudis d'Enginyeria Tècnica i Disseny Industrial i és diplomat com a director de Fotografia per l'Escola Oficial de Cinematografia de Madrid.

Al marge del recent reconeixement per part de l’Acadèmia del Cinema Català, també ha estat guardonat amb el Premi Sant Jordi de Cinematografia 1999, els Premis de la Generalitat de Catalunya al Millor Tècnic en els anys 1986 i 1987, o el Prisma d’Honor 2013 que atorga l'Associació Espanyola de Directors de fotografia, entre altres guardons.

Al llarg dels anys, ha exercit també com a docent en diverses universitats i escoles, entre les quals destaca l’ESCAC, on va impulsar el Màster internacional de direcció de fotografia.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x