Logo Institut del Teatre

Ferran Rañé i Andreu Solsona cedeixen l’arxiu de premsa de La Torna a l’Institut del Teatre

Comparteix

2.11.2017

Cessió arxiu de premsa La Torna. Fotografia: Jesús Atienza

Els intèrprets Ferran Rañé i Andreu Solsona, antics integrants de la companyia Els Joglars, han cedit al Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre un voluminós i exhaustiu arxiu de premsa del cas La Torna, muntatge teatral que Els Joglars va estrenar el 1977, i que després de 40 representacions va ser prohibit per l’autoritat militar. La prohibició de l’obra va anar acompanyada de tota una sèrie de represàlies penals com un consell de guerra i la causa de presó per a diverses membres de la companyia. En paral·lel es va iniciar una gran campanya de mobilitzacions i manifestacions socials a favor de la llibertat d’expressió, coincidint amb els primers anys de la democràcia. 

La signatura de l’acord de cessió s’ha dut a terme aquest dimarts 31 d’octubre a l’interior de la Reserva del MAE. Durant l’acte, la directora de l’Institut del Teatre, Magda Puyo, s’ha referit als fets de La Torna com “fites històriques que no podem oblidar”. Per la seva banda, Ferran Rañé, ha assegurat que “és important fer memòria i recordar que quatre persones van estar un any a presó i d’altres vam estar un any a l’exili”. 

600 documents, de 1972 a 1999 

El recull de premsa cedit aplega al voltant de 600 notícies que abasten des de l’any 1972 fins al 1999, tot i que el període de més gruix és el comprès entre 1975 i 1979. Es tracta de retalls de publicacions que, segons explica l’Andreu Solsona “van recollir familiars i amics” dels diferents membres d’Els Joglars durant anys. 

Durant la formalització de la cessió s’ha destacat com un dels fets succeïts arrel dels fets de La Torna, la creació per part del director de teatre i actor, Fabià Puigserver i de la dramaturga, Teresa Calafell, del famós dibuix de la màscara teatral amb el traç vermell a la boca, la qual va esdevenir una icona de l’època, i que recentment ha tornat a estar d’actualitat en la defensa de les llibertats i el dret a decidir a Catalunya. Precisament, el MAE conserva l’original del dibuix de Puigserver i Calafell, el qual s’ha pogut veure durant l’acte de cessió. 

El  valor documental de l’arxiu de premsa de La Torna és especialment notable perquè permet accedir a  tota la informació publicada sobre el tema de manera ràpida, sense necessitat d’haver de consultar les publicacions de l’època en les diferents hemeroteques en paper o digitals. 

Un apunt sobre els fets de La Torna 

El 2 de desembre de 1977, Albert Boadella, un dels fundadors d’Els Joglars, va ser detingut, empresonat i sotmès a un consell de guerra per un delicte d’injúries a l’exèrcit per la representació de La Torna, la qual suggeria l’execució de Heinz Ches, feta en paral·lel ala de Salvador Puig Antich. Però Boadella, qui va estudiar art dramàtic i va ser professor de l’Institut del Teatre, va protagonitzar una espectacular fugida de la presó i va exiliar-se a França. Ferran Rañé també va aconseguir exiliar-se a França, mentre que la resta de membres de la companyia (entre els quals l’Andreu Solsona) van ser jutjats i condemnats, i van passar onze mesos a presó.


Continguts relacionats

  • Cessió arxiu de premsa La Torna. Fotografia: Jesús Atienza

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x