Logo Observatori de les Arts Escèniques Aplicades

Les veus del mar

LES VEUS DEL MAR
Migració i Consciència
Un projecte per donar veu a les persones migrades que han creuat el mar arriscant la seva vida

Presentat per Carolina Llacher, graduada de direcció i dramatúrgia per l'Institut del Teatre.

La pandemia del Covid-19, va afectar plenament el desenvolupament d'aquest projecte que va haver de reconvertir-se i passar d'una proposta essencialment presencial, on la relació i el vincle entre els integrants era cabdal, a un projecte que s'havia de realitzar a distància i de forma individual. El treball es va convertir fonamentalment en entrevistes individuals i telemàtiques amb els participants que varen voler i poder continuar. Tot un esforç, per part de tothom, de resituació i de readaptació dels recursos per poder, tot i les limitacions, crear una peça artística. 

participants_veus.jpgLa relació i el vincle que poc a poc es va anar establint amb cadascun dels participants, va permetre anar escrivint la dramatúrgia.
contacte_veus.jpgEl treball dramatúrgic va suposar moltes hores de treball individual d’escriptura de Carolina Llacher, per tal de sintetitzar cada una de les històries i convertir-les en històries de vida per a ser narrades. El procés es va veure determinat per dos moments diferents:

  • escriptura (amb visió dramatúrgica) de cada història de vida. Fent una selecció dels fragments més rellevants, segons la intenció de cada participant, així com permetent-nos distorsionar el temps, l’espai i l’ordre de la història.
  • fragmentació de la història de vida i selecció de parts destacades per fer-ne una altra peça, un audio que quedaria enregistrat al web de Les veus del mar

La creació del web va ser un altre element clau per a comprendre el projecte. Donat que no era possible una presentació en viu, el desenvolupament d'un portal, va permetre mostrar la lògica de muntatge de cada història/protagonista. Es volia transmetre la sensació de viatge i anar descobrint els protagonistes poc a poc. Per aquest motiu, la proposta visual té el següent recorregut:

  • Descobrim a la persona d’esquena.
  • Accedim a alguns fragments i detalls de la persona.
  • Ja en color, veiem el seu rostre.
  • Finalment, els fragments textuals i fotografies s’acompanyen d'un vídeo on podrem escoltar la veu de la pròpia persona narrant la seva vivència.
    carol_draman.jpg

lam_yac_carol_dram.jpg

 

 

 

 

 

Les veus del mar, és un projecte viu. La idea de poder-lo presentar en públic i en un espai escènic, continua ben present. Mentre això no és possible, el projecte segueix enriquint-se i creixent.

videos_mar.jpg

 videos_mar2.jpg

Continguts relacionats

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x