Un dels objectius fonamentals de l’OAEA és el de generar coneixement, tant teòric com pràctic en tots aquells aspectes relacionats amb les arts escèniques aplicades. Un dels espais de generació i transferència de coneixement és el Fòrum que té lloc cada dos anys. En l'última d'aquestes trobades, celebrada el novembre de 2018 es va creure interessant abodar el tema de l'avaluació. D'una banda s'evidenciava la percepció de dificultats que manifesten sovint els professionals de l’àmbit artístic per determinar criteris i metodologies d’avaluació adequades a la seva realitat, i d'altra, es constatava la creixent exigència externa de resultats mesurables (per part de les administracions, en programes de finançament, en premis...).
Aquest interès es va materialitzar principalment en la realització d’activitats d’avaluació participativa al voltant dels quatre tallers pràctics inclosos al programa del Fòrum. Així mateix, i per tal de garantir la qualitat i l’adequació del model d’avaluació i la generació de coneixement en aquest àmbit, diversos membres de l’equip de l’Institut del Teatre van participar prèviament en un procés de formació, facilitat pel professor Xavier Úcar (UAB). Aquest exercici, tot i ser una aproximació a l'avaluació, tenia la voluntat de contribuir a la definició d’un marc conceptual propi i que permetés l’avaluació per part dels mateixos participants.
Fruit d'aquesta experiència i amb la formació prèviament rebuda, es va redactar el document Avaluació de les arts escèniques aplicades - Marc general i pauta metodològica, redactat per Jordi Baltà, sota l'encàrrec de l'Institut del Teatre.
Aquest escrit planteja com abordar l'avaluació en projectes d'arts escèniques aplicades i proposa una possible estructura com a pauta bàsica adaptable a cada cas particular.
CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat