22.12.2020
S’acosten les festes nadalenques, un Nadal que segur que recordarem per ser ben diferent. Malgrat tot, és hora de compartir amb les persones que estimem uns moments i una bona manera és obsequiant-les amb algun llibre sobre teatre o dansa. Des de l’Institut del Teatre et recordem les publicacions que hem editat aquest 2020.
Dins la col·lecció de textos teatrals «Dramaticles», en coedició amb l’editorial Comanegra, aquest 2020 hem publicat cinc nous volums: Teatre trans i altres textos no normatius, una antologia amb quatre peces breus de Marc Rosich centrades en el teatre trans i el teatre queer, i Y-X (o la fidelitat dels cignes negres) i El mar no cap dins d’una capsa de sabates, dos textos de Laia Alsina Ferrer, una antologia del dramaturg irlandès Conor McPherson amb quatre textos de l’autor, Ifigènia a Tàurida, una reelaboració de la tragèdia grega d'Eurípides de la mà de J. W. von Goethe, i el darrer títol, publicat aquest mes de desembre, és Quan ens haguem torturat prou i La ciutat, dos textos de l’autor britànic Martin Crimp.
D’altra banda, una altra opció de regal és la subscripció a la col·lecció Dramaticles. Els lectors que se subscriguin rebran les novetats abans que la resta de públic i comptaran amb un 10% de descompte en els 5 o 6 títols que es publiquen anualment —llevat de les antologies—, sense quotes ni despeses d’enviament. A més, com a regal de benvinguda els subscriptors rebran una antologia de la col·lecció i una tote-bag i podrà gaudir de promocions exclusives, com ara ofertes per a altres llibres del catàleg de Comanegra, sortejos i promocions per a entrades de teatre. Trobareu més informació de la subscripció en aquest enllaç
Una altra novetat d’aquest 2020 ha estat la col·lecció ‘Paragrafies’, creada amb Comanegra i el Mercat de les Flors, dedicada a la dansa i concebuda per donar veu a grans coreògrafs catalans. Els dos primers volums a la venda són El que m’agradaria que la dansa fos de Cesc Gelabert i Discozombi, de Pere (Gay) Faura.
Pel que fa a les publicacions de l’Institut del Teatre, han aparegut dos volums de la col·lecció Materials Pedagògics, que ha renovat el seu disseny. Es tracten de El Desenterrador. Mètode per a l’excavació de paraules de la Societat Doctor Alonso que desenvolupa aquest mètode de treball de la companyia, i L’Esforç: l’alternança dinàmica en el moviment d’Angela Loureiro amb traducció de l’exprofessor del Conservatori Superior de Dansa (CSD) Agustí Ros.
També, dins la col·lecció ‘Converses’ de l’Institut del teatre, s’ha publicat Joan Castells. El valor humà del teatre dedicat a aquest director, pedagog i investigador.
Juntament amb Angle Editorial, l’Institut del Teatre ha publicat El drama intempestiu (Per una escriptura dramàtica contemporània), un assaig del dramaturg i professor i director de Serveis Culturals de l'Institut del Teatre Carles Batlle, amb introducció de José Sanchis Sinisterra i Davide Carnevali, i Els fonaments de la interpretació un assaig de Margarete Schuler i Stephanie Harrer amb traducció dels professors de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) Christian Atanasiu i Gemma Sangerman.
Una altra col·laboració, en aquest cas amb l’editorial Adesiara ha permès publicar El Malcarat de Menandre, l’única comèdia que es conserva sencera de l’autor més important de l’anomenada Comèdia Nova grega i que per primer cop apareix en català.
La commedia dell’arte a Catalunya, de David George i Jordi Lladó, publicada per la Universitat d’Alacant amb el patrocini de l’Institut del Teatre és una altra publicació d’aquest 2020 que analitza aquest macrocrosmos icònic de la cultura i el teatre a Catalunya, des del segle XVI fins als nostres dies.
D’altra banda, en l’àmbit digital, el Repertori Teatral Català del Reservori Digital de l'Institut del Teatre (RedIT) acaba de publicar un volum dedicat a Ignasi Iglésias i a la seva trajectòria com a dramaturg amb quatre textos, Lladres (1899), Els vells (1903), Cendres d’amor (1904) i Les garses (1905). Aquesta publicació es suma al volum dedicat al dramaturg Ramon Vinyes que aplega tres textos de l’autor, i el teatre complet de Rosa Victòria Gras i Perfontan, un dels referents pedagògics de l’Institut del Teatre d’aquests darrers 30 anys, que es recull en tres volums. El primer, amb 5 textos, ja està disponible a la web. Totes les obres disponibles al RedIT són amb accés lliure i gratuït.
Tots aquests i molts altres llibres es poden trobar a la nostra web de publicacions, a la llibreria de la Diputació de Barcelona, a les webs de les editorials esmentades, i també a la nostra biblioteca.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar