Logo Institut del Teatre


20-12-2010

Redactor/a: Jordi Jané i Romeu

Continguts

Premis anuals organitzats per l’entitat de difusió de les arts del circ Zirkòlika amb els objectius de potenciar la visibilitat i el prestigi del circ creat a Catalunya i cohesionar el sector. Hi poden concórrer números i espectacles, i també accions, iniciatives o programes encaminats a la projecció del circ. Estructurat en diferents categories que han anat variant al llarg de les edicions, inclou també un premi per votació popular.

Pel que fa a números i espectacles de circ, hi pot concórrer qualsevol de produït a Catalunya, que es trobi en procés d’exhibició i tingui la previsió de continuar-se exhibint durant almenys el primer semestre de l'any següent. Pel que fa a iniciatives per fomentar el circ, s’hi poden presentar totes les que estiguin en funcionament i que no hagin estat premiades en cap de les edicions anteriors.

Cada premi el patrocina una entitat diferent, que, a més, afegeix gratuïtament un dels seus serveis al premiat: una companya de comunicació, un residència de creació, la contractació de l’espectacle, un audiovisual de promoció, etc. Entre d’altres patrocinadors, hi participen o hi ha participat l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), La Central del Circ, Fira Trapezi Reus, Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà, Fira Tàrrega, la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival de Mirabilia (Itàlia), el Centre Cultural de Terrassa, L’Estruch (Sabadell), la revista Teatralnet i les agències de comunicació Santa Rita i Comèdia.

Els premis compten també amb la complicitat de diversos mitjans de comunicació i d’algunes empreses comercials i de serveis.

El jurat és rotatiu i el componen persones vinculades a l’àmbit del circ i de l’espectacle en general.

Els guardons s’atorguen en una gala-espectacle (Nit de Circ) en què solen actuar solistes i companyies premiats en l’edició precedent.

La Nit de Circ té el suport de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.


Trajectòria

1a edició: 20 desembre 2010. Carpa del Circ Raluy (Port Vell, Barcelona). Presentador: Claret Papiol. 43 nominacions, 12 categories.

2a edició: 20 desembre 2011. Carpa del Circ Raluy (Port Vell, Barcelona). Direcció: Adrian Schvarzstein. 48 nominacions, 11 categories.

3a edició: 18 desembre 2012. Carpa del Circ Raluy (Port Vell, Barcelona). Direcció: Ricardo Gallardo. Presentació: Guillem Albà. Orquestra: Always Drinking Marching Band. 28 nominacions, 10 categories.

4a edició: 17 desembre 2013. Carpa del Circ Raluy (Port Vell, Barcelona). Direcció: Jordi Purtí. Presentació: Marcel Gros. Banda: Trio Las Divinas. 28 nominacions,10 categories.

5a edició: 16 desembre 2014. Carpa del Circ Raluy (Port Vell, Barcelona). Direcció: Xavier Erra. Presentació: Odoroff. Banda: Quartet Sakapatú. 36 nominacions, 12 categories.

6a edició: 29 setembre 2015. Sala Oriol Martorell (L’Auditori, Barcelona). Guió: Piti Español. Direcció: Xavier Erra. Presentació: Rhum & Cia. Banda: Hora de Joglar. 14 nominacions, 7 categories.

7a edició: 28 setembre 2016. Sala Ovidi Montllor (Mercat de les Flors, Barcelona). Guió i direcció: Piti Español. Presentació i música en directe: Laminimal Teatre. 20 nominacions, 8 categories.

8a edició: 20 desembre 2017. Carpa del Circ Raluy (Port Vell, Barcelona). Guió i direcció: Xavier Erra. Presentació: Senyor Arquetti i Senyor Martínes (de Rhum & Cia.). Banda: Zirkòlika. 21 nominacions, 8 categories.


Relació cronològica

Actualitat  

A la 5a edició (2014) s’hi afegeix el «Gran Premi BBVA Zirkòlika» de la Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX, dotat amb 14.000 € (a la 6a edició va passar a 16.000 € i a la 8a a 20.000 €). És un dels premis més ben dotats de les arts escèniques a Catalunya –en realitat, consisteix en la contractació i el pagament de quatre actuacions repartides per la geografia catalana–.

L’entrada d’una entitat financera en aquests premis va provocar el rebuig d’algun sector del col·lectiu circense català, entre d’altres l’Ateneu Popular 9 Barris, que va decidir no presentar als premis Zirkòlika la producció del 19è Circ d’Hivern (F.I.R.A., del Col·lectiu Tierra). En un comunicat conjunt, l’Ateneu i el Col·lectiu Tierra van argumentar la seva decisió invocant «valors com la democràcia directa, la justícia social, la igualtat, i la participació» i relacionant les entitats bancàries amb «els desnonaments que afecten a diari una gran part dels nostres veïns».


Fonts iconogràfiques

Trofeu dels Premis Zirkòlika (disseny: Vicent Llorca)


Enllaços

Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x