Logo Institut del Teatre

Reus, 1825  BarcelonaSD

Director/Coreògraf, Intèrpret

Redactor/a: Marta Porter i Bàrbara Raubert

Biografia

Fill del mestre de danses boleres Mariano Camprubí, Joan Camprubí va aprendre els passos de dansa des de ben petit. Als onze anys ja havia ballat a Barcelona, Granada, Madrid i Sevilla. Quan el 4 d'abril de 1847 es va inaugurar el Gran Teatre del Liceu, Joan Camprubí figurava en el cartell fent parella amb la barcelonina Manuela García i encapçalant la Compañía de Baile Nacional, formada per seixanta figurants. En aquella ocasió, Camprubí i García van interpretar La Rondeña, amb música de Josep Jurch i ballada per dotze parelles i amb coreografia del Camprubí pare, aleshores mestre de ball del Liceu. D'aquests ballarins, un any més tard, es forma el cos de ball del Liceu, amb només quatre homes, entre els quals Joan Camprubí figura com a primer ballarí i coreògraf.

Camprubí i García van ser la primera parella de ballarins catalans que van fer gira per Europa: Toló, Bordeus, París, Londres, Basilea, Berna, Zuric, Stuttgart, Munic, Dresden, Viena, Pest, Transsilvània, Moràvia, Galitsia, Pèrsia i tres anys d'actuacions a Rússia.

De retorn a Barcelona, es van establir al Gran Teatre del Liceu, on van presentar un extens repertori de coreografies: La Cachucha, El Jaleo, Seguidillas, Sevillanas, Boleras robadas, Los contrabandistas de Sierra Nevada, Jota aragonesa, Ball pla i Ball rodó.


Significació

Va ser un intèrpet de ballet i ball espanyol íntimament lligat a la història del Liceu i que va contribuir a la moda d'aquest estil de caràcter a tot Europa. Joan Camprubí representa l'assentament de l'escola bolera com a ballet espanyol dins una institució teatral burgesa catalana, la segona meitat del segle XX. Veu d'una tradició familiar que es consolida i la traspassa més enllà de les nostres fronteres, dins un clima cultural internacional que valora el caràcter espanyol d'aquesta forma de ballet fins a convertir-lo en una moda.


Estrenes

4 abril 1847: La Rondeña (en la inauguració del Gran Teatre del Liceu)
La Cachucha
El Jaleo
Seguidillas
Sevillanas
Boleras robadas
Ball pla
Ball rodó


Bibliografia

Puig Claramunt, Alfonso (1944): Ballet y baile español. Montaner y Simon, SA, Barcelona


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x