Logo Institut del Teatre

La mare Coratge i els seus fills

Comparteix
Autor/s: Brecht, Bertolt
Altres autor/s: Formosa, Feliu [traducció] ; Siguan, Marisa [pròleg]
Editorial/s: Institut del Teatre (Diputació de Barcelona)
Col·lecció: Col·lecció Popular de Teatre Clàssic Universal ; 59
Lloc: Barcelona
Any: 2001
Suport: Paper
Enquadernació: Rústica
Pàgines: 118
Alçada i amplada: 18 x 11 cm.
Idioma/es: Català
Dipòsit legal: B-41928-2001
ISBN: 84-7794-811-9
Tipologia: Llibre
Descripció

Bertolt Brecht va néixer a Augsburg el 1898 i va morir a Berlín el 1956. Poeta i dramaturg eminent, s'ha convertit en una figura simbòlica, sobretot en el camp teatral, on va introduir una nova representació de món. Estudiant de medicina a Munic, va haver d'interrompre els estudis a causa de la Primera Guerra Mundial. Durant el període nazi abandona Alemanya, resideix a Dinamarca i Finlàndia i, després d'una breu estada a la Unió Soviètica, s'instal·la als Estats Units, on resideix fins acabada la guerra. A partir del 1948, i fins a la seva mort, viu al Berlín Est, on funda la cèlebre companyia Berliner Ensemble, en la qual, com a director, inicia un treball que cal considerar un veritable punt de partida per al teatre de postguerra.

Bertolt Brecht és considerat un dels autors més notables del segle xx. Té una producció extensíssima que abasta tots els gèneres. Com a dramaturg i alhora director escènic de les seves obres, va donar una gran importància als col·laboradors en el procés de dramatúrgia i escenificació, i això va influir en la modificació i reelaboració constant dels seus textos abans de cada estrena i en successives reposicions.

Ambientada a la Guerra dels Trenta Anys, La mare Coratge i els seus fills narra la història de la Coratge, dels seus dos fills i de la seva filla muda. Escrita a l'exili, a Suècia, el 1939, fou estrenada el 1941 a Zuric. El 1949, lleugerament modificada per l'autor, va ser representada a Berlín pel Berliner Ensemble. El muntatge, del mateix Brecht, ha estat un dels puntals de la fama de l'autor, el qual ha esdevingut un clàssic de la literatura dramàtica del segle xx. El 1954 va ser representada a París pel Berliner, data que va marcar l'inici de l'expansió del brechtisme a Europa.

La mare Coratge ens mostra els efectes de la guerra sobre la gent, les víctimes absolutes, i desemmascara qualsevol motivació que la pretengui justificar. Tot i que està ambientada al segle xvii, hi ha referències satíriques a l'actualitat política: invasió de Polònia, política racista de Hitler… El punt moralitzador el trobem en les cançons, líriques o satíriques, que interrompen l'acció i obliguen l'espectador a fixar-se no en el que passa, sinó com i per què passa.

Presentem en aquest volum La mare coratge i els seus fills, traduïda per Feliu Formosa i prologada per Marisa Siguan.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x