Logo Institut del Teatre

Exposició "Actrius catalanes del segle XX" al Palau Robert

Comparteix

Del 27.10.2015 al 27.3.2016

Expo Actrius calanes del segle XX. Palau Robert (2)


El Palau Robert acull l’exposició Actrius catalanes del segle XX que es pot visitar del 27 d’octubre de 2015 al 27 de març de 2016.

La mostra, organitzada per la Generalitat de Catalunya i l’Institut del Teatre, té per comissaris el professor Joan Casas i Joaquim Noguero.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la presidenta de la Diputació de Barcelona i de l’Institut del Teatre, Mercè Conesa, inauguraran l’exposició el dilluns 26 d’octubre, a les 19.30 hores.

Finalitzat l’acte inaugural, es representarà l’espectacle Les dones flor, a càrrec d’alumnes i graduades de l’Institut del Teatre, amb la direcció de Carles Salas.

El paper destacat de la dona, tant en el teatre com en altres àmbits al segle XX, reflecteix un fenomen contemporani, una situació de canvi que és el resultat de profundes transformacions culturals. El protagonisme creixent de les dones coincideix amb un moment esplendorós per a la dramatúrgia i el teatre del país.

Les actrius catalanes han representat, després de superar la condició gairebé de maniquí o d’atractiu de cartell, tots els papers de l’auca (empresàries, directores, estrelles, etc.). El teatre actual no seria el mateix sense un segle XX amb un protagonisme rellevant de les dones.

El relat expositiu porta a l’ aproximació a grans actrius com ara Margarida Xirgu, Elena Jordi, Mary Santpere, Matilde Almendros, Assumpció Balaguer, Montserrat Carulla, Carlota Soldevila, Núria Espert, Anna Lizaran, Rosa Novell, Vicky Peña, Emma Vilarasau, entre moltes altres. Aproximació que es concreta des de diverses perspectives, que passen tant pels rols que han protagonitzat com pel record deixat a la premsa o les il·lusions i les connotacions que han representat en cada moment històric.

Àmbits

El vestíbul del Palau Robert acull la instal·lació Camerino(s) d'introducció a l'exposició, realitzada per Laura Clos "Closca", graduada en Escenografia per l'Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre.

L’exposició s’organitza temàticament en set apartats:

1. Lluminós calidoscopi. A l’entrada de l’exposició apareix un calidoscopi amb fotografies i dibuixos d’actrius com a introducció visual a la mostra i també la projecció en diversos fragments de la pel·lícula Actrius,de Ventura Pons. El joc calidoscòpic i les projeccions reflecteixen les tipologies possibles d’actrius, els diferents registres; que no hi ha, en definitiva, una manera millor que l’altra de ser actriu més enllà de la passió.

2.
Amb veu d’actriu. El testimoni directe amb declaracions de les actrius sobre la seva pròpia feina, tant recordant-les en entrevistes històriques com amb l’elaboració expressa d’un muntatge audiovisual en què algunes grans actrius d’avui responen què és per a elles una actriu i recorden fragments significatius dels seus papers.

3.
Personatges, el valor de la màscara. Detalla els rols que parlen de la dona i han esdevingut grans icones del teatre de tots els temps en diversos registres. S’hi mostren alguns dels grans papers interpretats per les dames catalanes del teatre: personatges tràgics grecollatins, grans rols  shakespearians, personatges de la dramatúrgia catalana del segle XX –de Víctor Català i Josep Maria de Sagarra a Joan Brossa–, la tensió sexual de les grans protagonistes d’Àngel Guimerà, el crit de les grans protagonistes de Lorca, la ironia que evidencien les Doña Inés de Mary Santpere o de Lloll Bertran, i les sentides dramatúrgies de la mare coratge de Brecht, de les criades de Genet o de la Winnie de Beckett.

4. Un segle en deu imatges.
Un resum del segle XX en deu imatges representatives de deu estadis teatrals. Les imatges de fotògrafs com Pau Audouard, Amadeu Mariné, Pau Barceló, Manel Gausa, Colita, Pilar Aymerich, Josep Ros Ribas, Pau Ros, Josep Aznar i David Ruano reflecteixen el poder de la foto, l’expressivitat en escena de grans moments del segle xx.

5.
Magatzems d’il·lusions. En aquest apartat es presenten aspectes que van més enllà de l’escena i el glamur de les actuacions. Aspectes com la formació en el teatre amateur, la importància de l’humor i del musical, la direcció d’escena, l’espai real de les bambolines del teatre, la tramoia que permet el funcionament de l’obra o el magatzem que guarda les emocions que dormen al darrere del que veiem en escena. Els cartells o escenografies d’obres de teatre seleccionats vinculen els seus noms a l’estètica de cada dècada del segle XX.

6.
Premsades en paraules. El testimoni plural i fins i tot contradictori que la premsa ens ha llegat d’un segle d’actrius. Extractes i fragments rellevants de crítiques que subratllen el testimoni viu del moment, l’aproximació provisional, parcial de cada època en publicacions com La Veu de Catalunya, La Vanguardia, La Publicitat, Mirador, Destino, Serra d’Or, El Observador, Avui o El Periódico de Catalunya.

7.
Flash back. L’espai final mostra un cronograma amb l’evolució del teatre català al segle XX. Referències històriques que comencen amb la recuperació de la llengua i la ràpida universalitat i acaben amb la nova edat d’or del teatre i les actrius. La informació es complementa amb un audiovisual amb imatges d’arxiu cedides per Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola.

Activitats paral·leles

Durant els sis mesos que durarà l’exposició, l'Institut del Teatre de Barcelona oferirà un seguit d’activitats paral·leles a càrrec de diferents docents, graduats i alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) del centre. Les activitats es presenten en tres formats:

  • Dilluns de Teatre, representacions d'espectacles sorgits d’assignatures impartides a l’ESAD; 
  • Dijous de Tertúlia, amb taules rodones i conferències al voltant de diversos temes lligats amb l’exposició organitzades per l'IT i l'Institut Català de les Dones ;
  • Dissabtes de Taller, amb sessions pràctiques, a càrrec de professors de l’ESAD, dirigides a públic infantil, adult i familiar.


Consulteu el programa complet d'activitats paral·leles a l'exposició aquí

Més informació
Producció: Generalitat de Catalunya i Institut del Teatre
Comissaris: Joan Casas i Joaquim Noguero
Coordinació: Mercè Saumell, Marta Rafa i Montse Vellvehí
Museografia: Isabel López Vilalta
Grafisme: Design by Atlas
Guió expositiu i textos: Joaquim Noguero
Documentació: Centre de Documentació – Museu de les Arts Escèniques, MAE de l’Institut del Teatre
Imatges: Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola, i Els films de la Rambla


Horari
De dilluns a dissabte: 10-20 h; diumenges i festius: 10-14.30 h
Tancat el 25 i 26 de desembre, i l'1 i 6 de gener


Preu
Entrada lliure


Ubicació

Palau Robert


Adreça
Passeig de Gràcia, 107
08008 Barcelona
Tel. 93 238 80 91/92/93


Web
http://palaurobert.gencat.cat


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
mae.it@institutdelteatre.cat

 

Carregant...
x