Logo Institut del Teatre

Presentem una exposició i un llibre dedicat a Margarita Xirgu

Comparteix

25.2.2019

Margarita Xirgu. Imatge del fons del Museu de les Arts Escèniques (MAE)

Dilluns 25 de febrer a les 19h l’Associació ADB (Associació Dramàtica de Barcelona) presenta, al vestíbul del Teatre Estudi de l’Institut del Teatre, l’exposició  «La penya Carlos Lemos. Del blanc i negre, al color» i el llibre «Epistolario de Margarita Xirgu».

«Epistolario de Margarita Xirgu» recull cartes escrites per la pròpia Xirgu des del 1909 al 1969, repartits en sis períodes significatius de la trajectòria de l’actriu catalana, amb intel·lectuals com Apel·les Mestres, Miguel de Unamuno, Adrià Gual, Narcís Oller, Benito Pérez-Galdós o Federico García Lorca.

Ordenat cronològicament, l’epistolari  s’inicia amb l’intercanvi de cartes amb Joaquim Montaner el 1927 per continuar amb la primavera republicana del 1931, la guerra civil espanyola, els primers anys de la Segona Guerra Mundial i la postguerra, els  anys de la seva direcció de l’Escola Municipal d’Art Dramàtic de Montevideo i la codirecció de la Comedia Nacional  del Uruguay i les seves darreres activitats teatrals fins la seva retirada definitiva a Punta Ballena l’any 1964.  

El llibre està publicat per l’editorial Renacimiento dins la col·lecció Biblioteca del exilio, amb la col·laboració de l’Institut del Teatre i amb Manuel Aznar i Francesc Foguet com a curadors de la publicació.

L'exposició «La penya Carlos Lemos. Del blanc i negre, al color», comissariada per Jordi Pujal, repassa la trajectòria d'aquesta associació fundada l’any 1960 per Pere Pausas, un apassionat i vital espectador de teatre. La seva finalitat era promocionar el teatre organitzant tota mena d’activitats al voltant del fet teatral. Fins la seva dissolució, l’any 2011, l’associació va organitzar des de col·loquis a un concurs de textos teatrals i la creació del Grup Teatral Bambalines. Però l’activitat més important va ser la creació del Premi de Teatre Memorial Margarita Xirgu. La mostra inclou també fotografies d’algunes de les actrius premiades en aquests  45 anys d’història del premi, realitzades per Jacinto Seguí.

Les dues activitats formen part dels actes commemoratius que l'Associació ADB organitza en motiu del 50è aniversari de la mort de l'actriu Margarita Xirgu.

El Premi de Teatre Memorial Margarita Xirgu

Aquest premi s'atorga anualment des de 1973 per destacar la interpretació femenina més rellevant de la temporada teatral barcelonina i l’han rebut fins ara 42 actrius, entre les quals Núria Espert, Anna Lizaran, Rosa Novell, Julieta Serrano, Mercè Arànega, Sílvia Bel o Carmen Machi.

A partir del 2015, i amb la desaparició de la Penya Carlos Lemos, el premi l’atorga l’Associació ADB (Associació Dramàtica de Barcelona) amb el suport de l’Ajuntament de Molins de Rei, l’Institut del Teatre de Barcelona i la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x