Logo Institut del Teatre

Homenatgem Josep M. Benet i Jornet amb una entranyable exposició al vestíbul de l’Institut

Comparteix

20.2.2018

Exposició Benet i Jornet

El vestíbul de l’Institut del Teatre acull des d’aquest dilluns 19 de gener l’exposició «Josep M. Benet i Jornet. Descripció d’un paisatge», una mostra dedicada al dramaturg català, que tindrà caràcter itinerant, i que neix amb la voluntat de posar en relleu el llegat literari i creatiu de l’autor, el qual abasta una cinquantena de textos teatrals, així com guions d’emblemàtiques sèries de televisió.  

La inauguració de l’exposició va aplegar moltes personalitats vinculades a Benet i Jornet, com ara la seva filla, Carlota Benet, qui va mostrar-se molt agraïda i satisfeta d’haver donat els materials del seu pare al Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre. La filla del Papitu, nom amb que l’autor era conegut en la intimitat, va assegurar sentir un “gran descans” en saber que el llegat del seu pare té garantida la seva preservació i podrà ser “accessible a tothom que en tingui interès”. Carlota Benet va aprofitar també per fer una crida a que es facin representacions de les obres teatrals de Benet i Jornet, assegurant que “és el que faria més feliç al meu pare”, qui pateix Alzheimer des de fa uns anys.

Durant l’acte també va lloar la figura de l’autor la directora de l’Institut del Teatre, Magda Puyo, en destacar la important aportació del dramaturg “per a la cultura d’aquest país i també per a la cultura internacional”. Per la seva banda, el diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, va recordar la trajectòria de l’autor, així com els nombrosos reconeixements que va rebre al llarg de la seva carrera. Alhora, va destacar que Benet i Jornet és un “gran referent i un mestre per a l’actual generació d’autors teatrals catalans”, a més del “responsable de la regeneració de l’escena catalana”, i una figura clau en la història de la ficció televisiva de casa nostra. 

Va tancar els parlaments de l’acte inaugural el comissari de l’exposició, Enric Gallén, qui va parlar de la tradició dramàtica catalana i va fer un repàs de la prolífica trajectòria creativa de Benet i Jornet, destacant especialment la seva innovadora aportació en la ficció televisiva catalana.

L’acte es va tancar amb la lectura dramatitzada d’un fragment de la peça Desig (Josep M. Benet i Jornet, 1989), interpretada per Àurea Márquez i Xavier Ripoll,  dirigida per Jordi Prat i Coll, i produïda per la Sala Beckett durant aquest mes de febrer.

Un viatge il·lustrat

L’exposició, una producció del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE), proposa fer un viatge per la trajectòria professional de Benet i Jornet a través de fotografies, cartells, escenografies i figurins.

En concret, la mostra s’ha estructurat en dues parts. A la primera, Benet i Jornet en l’escena catalana, es revisa l’obra teatral de l’autor en terres catalanes, començant per l’estrena d’Una vella, coneguda olor (1964) fins a l’estrena de Com dir-ho? (2013), i fent esment també a les reposicions de La desaparició de Wendy i L’habitació del nen, el 2016. La segona part de l’exposició, Benet i Jornet calidoscòpic, se centra en la contribució del dramaturg en l’àmbit del teatre infantil i juvenil, la televisió i el cinema.

En el marc de la mostra també es pot veure un muntatge audiovisual amb fragments de les seves pel·lícules i sèries, i la reproducció del passadís de la casa familiar (on l’autor tenia exposada una col·lecció de cartells de les seves obres).


Continguts relacionats

  • El diputat de Cultura Juanjo Puigcorbé a la inauguració de l'exposició sobre Josep M. Benet i Jornet
  • Carlota Benet, filla de Josep M. Benet i Jornet
  • Lectura dramatitzada "Desig", de Josep M. Benet i Jornet

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x