Logo Institut del Teatre

A l’abril, quatre funcions socials de Commedia dell’arte amb alumnat de l’ESAD

Comparteix

3.4.2024

Alumnat de l'ESAD durant una funció de Commedia dell'arte

Alumnes de segon curs de teatre musical de l’especialitat d’Interpretació de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) duran a terme durant el mes d'abril diverses actuacions de Commedia dell’arte en diferents espais i municipis de Catalunya amb l’objectiu d’obrir l’Institut del Teatre a la societat.

En total es faran quatre funcions de la peça «Venècia Sottovoce», dirigida pel professor de l’ESAD Pepelú Guardiola, que interpretaran tretze alumnes.

La primera actuació serà el dimarts 2 d’abril, a les 18 h, al Teatre Tarragona, en el marc de la cloenda de la Trobada de la Xarxa d’Estudis Teatrals de Tarragona. La segona funció tindrà lloc el diumenge 14 d’abril, a les 17 h, al Parc Antiga Cerveseria, en un acte organitzat per l’associació sense ànim de lucre Montcada Solidària de Montcada i Reixac. Dos dies més tard, el dimarts 16 d’abril, a les 11 h, els estudiants tornaran a pujar a l’escenari, i en aquesta ocasió actuaran al centre residencial per a gent gran RESPIR del recinte Mundet de la Diputació de Barcelona. La darrera funció es farà el dijous 18 d’abril al Centre Penitenciari de Brians Joves de la Roca del Vallès.

Aquestes representacions fora dels espais escènics de l’Institut del Teatre s’inclouen en el Pla d’Acció Social de l’ESAD, i en concret estan vinculades a l’assignatura “Pràctica actoral 2”, dedicada a la Commedia dell’arte.

L’experiència es va engegar fa un parell d’anys, i davant l’excel·lent valoració de l’alumnat segueix endavant. Pels estudiants resulta molt positiu poder donar visibilitat a l’aprenentatge que fan a l’aula i retornar-lo a la societat, especialment fent representacions per col·lectius com ara joves, gent gran o persones poc habituades a veure i viure les arts escèniques en viu.

Al marge d’aquestes representacions previstes per l’abril, ja al març els estudiants van tenir l’oportunitat d’actuar i dialogar posteriorment sobre l’espectacle amb alumnes dels instituts Maragall i Milà i Fontanals de Barcelona, així com de l’institut Serra Llarga de Blanes.

Sobre la Commedia dell’arte

La Commedia dell’arte és un espectacle coral de diversió i festa, amb un esperit carnavalesc on molts dels personatges van emmascarats, però tot i que les escenes són improvisades sempre hi ha uns personatges fixes que representen diverses classes socials. A la Commedia dell'arte els actors barregen elements propis del teatre més clàssic amb el cant, la música, l’esgrima i altres habilitats i tècniques actorals com l’acrobàcia, la veu, el gest, la màscara o el moviment a l’escena.

Durant les representacions es barregen escenes corals amb monòlegs i diàlegs de ritme ràpid i concís. A més, la Commedia dell’arte també parla directament al públic, interactua amb ell i el fa participar en l’espectacle. Un compendi, doncs, molt útil en l'aprenentatge interpretatiu.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x