Logo Institut del Teatre

Dues noves publicacions de la col·lecció «Repertori Teatral Català», disponibles en paper

Comparteix

13.2.2024

Volums de Joan Brossa i Joan Ramis de la col·lecció Repertori Teatral Català, ara editats en paper

L’Institut del Teatre publica en paper dos títols de la col·lecció «Repertori Teatral Català»: El ventríloc : tragèdia en tres actes i tres quadres de Joan Brossa i Lucrècia o Roma Libre de Joan Ramis i Ramis.

La col·lecció «Repertori Teatral Català» és un dels projectes del PRAEC (Projecte de Recerca de les Arts Escèniques Catalanes) i aplega textos del patrimoni dramàtic català de tots els temps amb l’objectiu de posar a l’abast de tothom textos –clàssics o contemporanis– que no es troben fàcilment al circuit comercial.

El Ventríloc (1953) de Joan Brossa (1919-1998) és, com indica el seu subtítol, una "tragèdia en tres actes i tres quadres", però la seva essència teatral i filosòfica va més enllà d'aquesta autodescripció. Mitjançant diàlegs poètics i no sempre coherents, descobrim que els diners no fan la felicitat i que la imaginació té un paper considerable a la vida.

El teatre no és la primera activitat literària a la qual es dedica Joan Brossa (1919-1998). La seva contribució a aquest camp sorgeix, segons indica ell mateix, «com una necessitat interior de trobar una quarta dimensió al poema». I la quarta dimensió és «el moviment». Dit altrament, en paraules de Brossa: «El poema és la poesia passiva; el teatre, la poesia activa»

Un jove Joan Ramis ens proposa a Lucrècia o Roma Libre la seva pròpia visió del mite fundacional de la República Romana, un tema molt propi del segle de les llums, essent la seva Lucrècia una de les més polítiques de la literatura dramàtica universal.

La tragèdia Lucrècia és la més reconeguda de les obres dramàtiques de l’il·lustrat menorquí Joan Ramis i Ramis (Maó, 1746-1819) i la més significativa del teatre neoclàssic en català.

Ambdós volums es poden trobar en impressió sota demanda a la web de la Llibreria de la Diputació de Barcelona i també en format digital i gratuït en el reservori digital de l’Institut del Teatre (REDIT).

Dins la col·lecció podem trobar obres de Ramon Vinyes, Jordi Teixidor, Ferran Soldevila o Rosa Victòria Gras, entre d’altres. Els textos estan en format electrònic en accés lliure i gratuït. També es poden trobar a les biblioteques de l'Institut del Teatre.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x