Logo Institut del Teatre

El projecte la Dansa s'Apropa, coordinat per la professora Susana Pérez, rep un premi

Comparteix

15.11.2022

Susana Pérez en el moment de recollir el premi. Imatge de Nora Baylach

L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC) ha concedit el Premi de Projecte Social a “la Dansa s'Apropa”, un projecte de dansa per a la gent gran de les residències municipals de Barcelona, d'Apropa Cultura amb la col·laboració del Mercat de les Flors, finançat per l'Ajuntament de Barcelona.

“La dansa s’Apropa” neix d’un encàrrec a Apropa Cultura de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de l’Ajuntament de Barcelona per a quatre residències municipals de la ciutat comtal. El projecte està dirigit per Sonia de Gainza d'Apropa Cultura, coordinat per Teresa Pérez i la professora del Conservatori Superior de Dansa (CSD) Susana Pérez, i compta amb l'equip de ballarins/es Montse Iranzo, Toni Mira, Claudia Solano, i les graduades del CSD Magdalena Garzón i Elia Genís.

La iniciativa proposa diverses sessions de dansa a aquests centres amb la finalitat de millorar l’estat d’ànim, treballar processos cognitius i augmentar les relacions interpersonals. Les persones destinatàries tenen una mitjana de 85 anys i sovint presenten dificultats cognitives i de mobilitat.

En aquest sentit, “La dansa s’Apropa” neix a partir d'un projecte previ, “Ballant amb l'Alzheimer” de la professora del CSD Susana Pérez, que duu a terme sessions de dansa amb persones afectades per l’Alzheimer amb la implicació de l’alumnat del CSD i l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Barcelona (AFAB)

El premi a “la dansa s’Apropa” es va lliurar el passat 24 d’octubre dins la gala Premis Dansacat de l’APdC, uns guardons que atorga des de fa set anys amb l’objectiu de reconèixer, incentivar i promocionar la feina de les professionals de la dansa a Catalunya, recollint les seves diferents realitats i contemplant els seus vessants artístics i també socials.

El projecte Ballant amb l’Alzheimer i l’Institut del Teatre

La professora Susana Pérez duu a terme des de l’any 2015 el projecte “Ballant amb l’Alzheimer” amb la complicitat de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Barcelona (AFAB) i el Conservatori Superior de Dansa.

En el marc de l’assignatura de “Psicologia del Desenvolupament”, l’alumnat del CSD duu a terme una classe de dansa especial amb persones afectades per aquesta malaltia degenerativa que afecta les cèl·lules del cervell. Durant la sessió, els malalts participen en exercicis d’improvisació i tècnica, i juntament amb l’alumnat fan una senzilla coreografia.

L’objectiu de la iniciativa, segons explica la professora Susana Pérez, és doble: que els alumnes puguin entrar en contacte amb un col·lectiu de persones amb unes necessitats d’aprenentatge especials i, alhora, traslladar a les persones malaltes d’Alzheimer, així com als seus familiars i cuidadors “els beneficis que els pot aportar la dansa, el moviment i la música”.

Després de dos anys on el projecte ha sofert variacions a causa del COVID, aquest curs el projecte tornarà a les aules de l’Institut del Teatre el proper 20 de desembre. En aquest sentit, l’alumnat de l’assignatura de “Psicologia del desenvolupament” ha dut a terme una visita a l’AFAB per conèixer aquest col·lectiu i ara estan dissenyant l’activitat que faran a les aules de l’Institut.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x