Logo Institut del Teatre

Presentació del “Diccionari de dansa clàssica” del TERMCAT a l’Institut del Teatre

Comparteix

14.10.2022

Diccionari de dansa clàssica

El divendres 14 d’octubre, a les 18.30 h, es presenta al Teatre Estudi de l’Institut del Teatre el Diccionari de dansa clàssica del TERMCAT, el qual ha estat elaborat amb la col·laboració de l’Institut del Teatre i Institut Escola Oriol Martorell. L’obra, que es presenta en format de llibre però que també està disponible en línia, és el primer diccionari específic de dansa clàssica en català.

El Diccionari de dansa clàssica recull 213 termes propis d’aquest àmbit, classificats en sis àrees temàtiques: conceptes generals; posicions i direccions; passos i moviments; salts i girs; treball escènic, i indumentària. Cada fitxa inclou la proposta de denominació en català, els equivalents en altres llengües (castellà, francès i anglès), una definició i, en més de la meitat dels casos, notes explicatives. A més, en una trentena d’entrades (per exemple, en les fitxes de termes com 5a posició, arabesque, retiré o grand jeté), s’inclouen fotografies il·lustratives dels conceptes, realitzades amb la col·laboració de dos estudiants del Conservatori Professional de Dansa (CPD) de l’Institut del Teatre: Bernat Giménez i Natàlia Ribalta. 

Un dels reptes més importants del diccionari ha estat donar una solució en català coherent i unificada al conjunt de gal·licismes utilitzats en dansa clàssica, ja que el francès és la llengua per excel·lència en la terminologia de l’àmbit. Alhora, també s’ha tingut especial cura en incorporar el vocabulari de base en català utilitzat en dansa clàssica per tal de prestigiar-lo.

Acte de presentació

L'acte de presentació inclourà les intervencions del secretari general de Política Lingüística, F. Xavier Vila; la directora de l'Institut Escola Artístic Oriol Martorell, Montserrat Guri; i la directora del Conservatori Professional de Dansa de l'Institut del Teatre, Mariana Giustina. En representació de l’equip d’especialistes del Diccionari intervindran el ballarí Xavier Bagà; la professora del Conservatori Professional de Dansa (CPD) de l’Institut del Teatre i actual coordinadora pedagògica de dansa Laura Mas; i la professora de l’Institut Escola Oriol Martorell Victòria Buil. A més, hi seran també el director del TERMCAT, Jordi Bover, i la coordinadora de l’obra, Marta Sabater.

La presentació es complementarà amb l’actuació l'alumnat de 4t curs de Dansa Clàssica del CPD, amb la coreografia A d’Arabesc de Laura Mas, feta expressament per a l’acte. Es tracta d’una presentació dels principals elements del codi de la dansa clàssica, amb música de R. Schumann (extractes dels Estudis simfònics).

Si voleu assistir a l’acte de presentació, empleneu aquest formulari.

El TERMCAT és un consorci de la Secretaria de Política Lingüística adscrit al Departament de Cultura i format per la Generalitat de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística. 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x