Logo Institut del Teatre

“L’escenògraf és l’estrella”, nova instal·lació del MAE dedicada a Isidre Prunés

Comparteix

23.2.2022

Exposició "L'escenògraf és l'estrella" al MAE

Dilluns 21 de febrer s’inaugura una nova instal·lació dedicada a l’escenògraf Isidre Prunés, realitzada per l’escenògrafa i sòcia de Prunés fins al 1995, Montse Amenós. La mostra es podrà veure fins a finals de juny a la sala permanent del Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre.

L’escenògraf és l’estrella destaca la tasca d’Isidre Prunés i Magrans (1948 – 2014), escenògraf i figurinista de teatre, òpera i cinema; deixeble de Fabià Puigserver, membre fundador de l'Associació d'Escenògrafs de Catalunya i professor de l’Institut del Teatre.

La instal·lació s’inicia amb el rètol de neó L’escenògraf és l’estrella, un exercici de reconeixement poc habitual a casa nostra a aquesta figura, emulant les estrelles de rock& roll. En aquest sentit, el cartell de la mostra s'inspira en la portada de l’àlbum Revamp, un homenatge a les cançons d’Elton John i Bernie Taupin. 

La mostra està concebuda com un gran àlbum de fotografies relligades a l’estil d’un vestit de Paco Rabanne, on es destaquen diferents moments del recorregut vital de l’artista pels àmbits familiar, professional i personal. A través dels seus dissenys, es pot apreciar tant les seves influències, com els seus referents o fílies durant més de 40 anys de vida professional, tant en companyia de Montse Amenós, entre el 1972 i el 1995, com en solitari.

Al mig de la mostra també hi ha una taula plena de mostraris provinents de l'estudi de Prunés, amb materials amb els quals acompanyava els seus dissenys.

La instal·lació ha estat ideada per Montse Amenós, amb el suport en el disseny i realització de l’escenògraf i també professor de l’ESAD, Albert Pascual. La realització ha anat a càrrec d’Arts-cenics, Neon led, Adrià Pinar i la copisteria Vila de Gràcia

Isidre Prunés

Titulat Superior en Art Dramàtic per l'Institut del Teatre en l'especialitat d'Escenografia, institució de la que va formar part com a docent, Prunés va iniciar la seva activitat professional l’any 1975 formant equip amb Montse Amenós, relació que va durar fins a 1995.

Durant la seva carrera professional va participar en més de 300 obres, creant escenografies i vestuaris per teatre, cinema i televisió. Va col·laborar amb nombroses companyies com Dagoll Dagom i amb directors escènics com Lluís Pasqual, Carles Alberola, Adolfo Marsillach, Pere Planella o Carme Portaceli, entre d'altres. 

Va compaginar la seva tasca creativa amb l'exercici de la docència en les especialitats d'escenografia i disseny de vestuari a l'Institut del Teatre, a l’ESCAC-Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, a Eina-Escola de Disseny i Art i a IED-Institut Europeu Design.

Prunés va rebre diferents reconeixements al llarg de la seva carrera, entre d’altres, el Premi Nacional d’Escenografia al 1986, el premi de Cinema de la Generalitat de Catalunya al millor tècnic l’any 1988, el Premi Goya per al millor disseny de vestuari l’any 1990, el Premi MAX d’arts escèniques al millor figurinista l’any 2000, i el premi MAX d’arts escèniques a la millor escenografia l’any 2006.

El fons d’Isidre Prunés al MAE

L’any 2018 Manuel Ruiz i Albert Alcántara van donar part del fons documental de l’escenògraf i figurinista al Museu d’Arts Escèniques de l'Institut del Teatre. La majoria del fons està format per figurins, tot i que també inclou documentació relacionada amb els projectes de Prunés.

Al fons es poden trobar els figurins dels muntatges escènics Anselmo B, la Viejecita i Chateau Margaux, Corre Corre Diva, El Mercader de Venècia, El triomfo del amor, els Pirates, Mar i Cel, Marat-Sade, Nit de Reis, Nit de Sant Joan, Pigmalió, La misión, Le Prisonnier, Romancero Gitano, Terra Baixa i Tosca.

La donació rebuda completa la documentació que ja tenia el MAE relacionada amb la seva feina com a escenògraf i figurinista, formada especialment per reportatges fotogràfics, cartells i programes de les posades en escena.

Podeu consultar l’obra en aquest enllaç d’Escena Digital.


Continguts relacionats

  • Isidre Prunés, escenògraf. Imatge del MAE

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x