Logo Institut del Teatre

MAE. Exposició "Paral·lel. Una nova societat de l’espectacle en el primer terç del segle XX"

Comparteix

Del 21.5.2016 al 14.10.2016

Cartell Paral_lel

L’Institut del Teatre acull l'exposició Paral·lel. Una nova societat de l’espectacle en el primer terç del segle XX realitzada en col·laboració amb el CCCB i amb imatges del MAE, Biblioteca de Catalunya, MNAC, Arxiu Nacional de Catalunya, CCCB i MCBA.

L’exposició, que es podrà veure al vestíbul del Teatre Estudi del 21 de maig al 14 d'octubre de 2016, ens proposa un recorregut als 7 gèneres presents en aquests nous locals teatrals de l’avinguda del paral·lel al segle XX:: el circ, la pantomima, el vodevil, el drama social, la revista, la sarsuela i el teatre realista, amb els esdeveniments mÉs destacats i els seus protagonistes.

Una nova societat de l'espectacle a Barcelona

Entre 1860 i la Primera Guerra Mundial en les principals ciutats europees es va crear i desenvolupar una societat de l’espectacle radicalment nova amb nous espais i noves formes artístiques de diversió: els cafès concerts i cantants, els cabarets, els espectacles de varietats amb música, dansa i farsa, el circ permanent i ambulant, els espectacles esportius i el cinema. Es buscava la complicitat del públic amb productes artístics que pretenien fer-lo riure, entretenir-lo o sorprendre’l. Cap a 1895, Barcelona disposava ja de locals a cavall del café-cantant i el modern music-hall, com el Palace de Fleurs, al carrer d’Escudellers, o l’Edèn Concert, al carrer Nou de la Rambla. Aviat el Paral·lel es va convertir en el centre de confluència de la nova societat de l’espectacle, que va estar inicialment constituïda per la classe obrera de fàbrica i la petita burgesia.

La transformació de Barcelona amb l’enderrocament de les muralles i el nou pla urbanístic de Cerdà modificaran la ciutat i el Districte V (mes tard Barri Xino i ara Raval) que s’eixamplava cap la nova avinguda anomenada Paral·lel. És en aquesta nova avinguda on els empresaris veuen una oportunitat i opten per dedicar el sol a construir teatres i tant és així que el 73% del usos estan dedicats a les arts escèniques.

 


Horari
De dilluns a divendres: de 10 a 21 h.
Caps de setmana de funció al Teatre Ovidi Montllor o al Teatre Estudi:
dissabtes, de 18 a 21 h, i diumenges, de 16.30 a 19 h.


Preu
Entrada lliure


Ubicació

Vestíbul del Teatre Estudi


Adreça
Plaça Margarida Xirgu, s/n


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x