Logo Institut del Teatre

L'exposició de fotografies de Josep Aznar repassa l'evolució de la dansa a Catalunya en els darrers 40 anys

Comparteix

13.2.2020

Acte d'inauguració de l'exposició, a l'Auditori de l'Institut del Teatre

L’Auditori de l’Institut del Teatre es va quedar petit en l’acte d’inauguració de l’exposició «Josep Aznar. Un espectador privilegiat. 40 anys de dansa» que va tenir lloc aquest dimecres 12 de febrer. Familiars, amics, ballarins, coreògrafs, crítics de dansa, programadors, fotògrafs i aficionats a la dansa van omplir la sala amb l’objectiu de retre homenatge a Josep Aznar, un dels fotògrafs de dansa més importants de Catalunya, traspassat el maig de 2017 davant la consternació de tots els qui el coneixien. Veure àlbum de fotografies de l'acte.

El Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre va adquirir l’any passat l’arxiu fotogràfic d’Aznar, que està format per uns 1.600 reportatges fotogràfics, més de 100.000 imatges de negatius i 70.000 imatges digitals, a més d'unes 1.500 diapositives, i ara presenta una exposició que ve a ser un tast de la riquesa del material que Josep Aznar va reunir des de finals de 1977 i fins l’any 2017. La mostra, que s’estarà al vestíbul de l’Institut del Teatre fins a l’estiu, constitueix una retrospectiva de la dansa a Catalunya durant els últims quaranta anys, i neix amb voluntat de ser una exposició itinerant.

Segons la directora del MAE, Anna Valls, la integració del fons de Josep Aznar al museu es va considerar des d’un principi com una adquisició “imprescindible per a la memòria i la recerca de les arts escèniques”. Durant l’acte, Valls va lloar la perfecció i meticulositat de la feina de Josep Aznar i va recordar el desig del fotògraf que el seu arxiu servís per divulgar la dansa, anhel que el museu comparteix.

En el marc de la inauguració també va intervenir el president de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), Xevi Dorca, qui va agrair la implicació i suport d’Aznar en “immortalitzar grans moments de la història de l’APdC, però també de la història de la dansa del país”.  

Per la seva banda, la comissària de l’exposició, Ester Vendrell, va subratllar “el valor testimonial de la mostra pel que fa a l’evolució de la dansa”, alhora que va destacar “la dimensió artística i plàstica de les fotografies seleccionades”, i la capacitat de Josep Aznar per “captar amb l’objectiu el moment d’intimitat precís del ballarí”.

Al marge de les fotografies de Josep Aznar, la mostra s’acompanya també de material audiovisual, a través del qual es recullen les opinions de diverses personalitats del món de la dansa que parlen del fotògraf.

Josep Aznar (1957-2017) va ser enginyer tècnic industrial de formació. El 1977 va iniciar-se en el món de la fotografia, que va convertir en la seva professió el 1986. Tot i que va retratar espectacles de teatre i música, és conegut per ser el principal fotògraf de dansa del país. Va ser el fotògraf oficial del Festival de Peralada, de la temporada de Dansa del Centre Cultural Caixa Terrassa, de L'Espai de Dansa i Música de la Generalitat de Catalunya i del Festival Barcelona Grec, a més de treballar per moltes companyies de dansa com el Ballet de Zurich, el Ballet Nacional d’Espanya, la Companyia d’Antonio Gades, el Víctor Ullate Ballet o Metros, de Ramon Oller. El 2009 va rebre el premi Dansacat de l'Associació de Professionals de Dansa de Catalunya (APdC) en la categoria de reconeixement professional.


Continguts relacionats

  • L'exposició de Josep Aznar es troba al vestíbul de l'Institut del Teatre
  • La mostra inclou fotografies i un audiovisual

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x