Logo Institut del Teatre

Més de 1.300 obres de 300 autors a la Base de Dades de Dramatúrgia Catalana Contemporània

Comparteix

23.3.2020

Portades d'alguns dels textos dramàtics inclosos a la Base de dades de Dramatúrgia Catalana Contemporània

Busques un muntatge teatral amb un número determinat de personatges per poder representar amb la teva companyia? Vols saber quantes obres de teatre ha escrit un autor determinat? T’interessa trobar alguna dramatúrgia centrada en la mort, l’amistat, la política o algun altre tema concret? O senzillament t’agradaria aprofundir els teus coneixements sobre la dramatúrgia catalana contemporània? Si tens una resposta afirmativa a alguna d’aquestes preguntes, la Base de dades de Dramatúrgia Catalana Contemporània (DCC) és el recurs que necessites.

Es tracta d’un projecte elaborat per l'Institut del Teatre, amb el suport de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), que recull informació detallada sobre obres dramàtiques escrites en català, independentment del lloc on hagin estat escrites o de la nacionalitat dels seus autors.

Un projecte de creixement ilimitat

Actualment a la DCC hi figuren més de 1.300 obres d’uns 300 autors contemporanis com Victòria Spunzberg, Pau Miró, Marc Rosich, Lluïsa Conillé, Jordi Casanovas, Cristina Clemente, Josep M. Miró o Marta Buchaca, entre d’altres. Les obres més antigues daten de la dècada dels 60, tot i que el gruix de textos es concentra entre els anys 1990 i 2009.

Es tracta d’un projecte de continuïtat, amb vocació de construcció permanent, que suposa la recuperació i millora d’una iniciativa engegada fa vint anys que ara es reprèn amb voluntat de perviure i créixer sense límits.

Es poden cercar les obres per autor, títol, paraula clau, o pel nombre de personatges. El criteri perquè un autor formi part de la DCC és haver publicat o estrenat com a mínim una obra dramàtica en llengua catalana en l’àmbit professional, des dels anys 70 fins l'actualitat. Un cop incorporat un autor, es recull també la resta de la seva producció dramàtica, al marge de la llengua en què hagi estat escrita i de si són obres publicades i/o estrenades.

La informació que recull la DCC fa referència especialment a l'obra i al seu contingut. S’hi pot trobar la data de redacció, un resum, si el text ha rebut algun premi, paraules clau, el nombre de personatges de la peça (s’especifica també si són homes o dones), així com característiques de l’espai escènic. També, en cas que l’obra hagi estat editada i/o estrenada, s’inclouen les dades relacionades i, si l’autor dona el seu permís, s’ofereix l’accés directe al text.

Totes les obres referenciades a la DCC es troben a la biblioteca de l’Institut del Teatre i també s’ofereix un enllaç directe a la fitxa del catàleg d’aquesta.

Podeu consultar la base de dades a http://dcc.institutdelteatre.cat/


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
mae.it@institutdelteatre.cat

 

Carregant...
x