Logo Institut del Teatre

Nova exposició del MAE dedicada al fotògraf Josep Aznar

Comparteix

3.2.2020

Exposició Josep Aznar

“Josep Aznar. Un espectador privilegiat. 40 anys de dansa” és la nova exposició del Museu de les Arts Escèniques (MAE) que es podrà veure al vestíbul de l’Institut del Teatre a partir del 12 de febrer. La mostra permet fer una retrospectiva de la dansa a Catalunya a través de l’arxiu fotogràfic de Josep Aznar, un dels fotògrafs de dansa més importants del país, que el museu va adquirir l’any passat i que cobreix el període que va des de finals de 1977 fins l'any 2017.

Testimoni visual de la dansa de quatre dècades

L’arxiu fotogràfic adquirit pel MAE està format per uns 1.600 reportatges fotogràfics, amb més 100.000 imatges de negatius i més de 70.000 imatges digitals, a més d'unes 1.500 diapositives. Tot aquest material esdevé memòria i testimoni de les arts escèniques a Catalunya, en especial, de la dansa dels darrers quaranta anys.

L’exposició és una selecció d’imatges de l’arxiu d'Aznar que mostra de manera cronològica la dansa al nostre país i la seva evolució, tant des del punt de vista tècnic, de la fotografia, com de la dansa, dels espais de presentació i dels contextos d’exhibició. Hi són presents escenes grupals, individuals, la perfecció tècnica i el rigor dels ballarins i ballarines en l’execució, allò polític de la dansa, les emocions i la vida del moviment, la dimensió humana de l’intèrpret, la poètica de les formes, la llum i els colors, i testimonis d’una comunitat que es construeix en cada moment des del 1977.

La mostra, comissariada per la professora del Conservatori Superior de Dansa (CSD), Ester Vendrell, s’acompanya també de material audiovisual, on es recull les opinions de diverses personalitats del món de la dansa que parlen de Josep Aznar.

Josep Aznar (1957-2017) va ser enginyer tècnic industrial de formació. El 1977 va iniciar-se en el món de la fotografia, que va convertir en la seva professió el 1986. Tot i que va retratar espectacles de teatre i música, és conegut per ser el principal fotògraf de dansa del país. Va ser el fotògraf oficial del Festival de Peralada, de la temporada de Dansa del Centre Cultural Caixa Terrassa, de L'Espai de Dansa i Música de la Generalitat de Catalunya i del Festival Barcelona Grec, a més de treballar per moltes companyies de dansa com el Ballet de Zurich, el Ballet Nacional d’Espanya, la Companyia d’Antonio Gades, el Víctor Ullate Ballet o Metros, de Ramon Oller. El 2009 va rebre el premi Dansacat de l'Associació de Professionals de Dansa de Catalunya (APdC) en la categoria de reconeixement professional.

«Josep Aznar. Un espectador privilegiat. 40 anys de dansa» s’inaugura dimecres 12 de febrer, a les 19 h, a l’Auditori de l’Institut del Teatre, en un acte obert al públic que comptarà amb les intervencions de la directora general de l’Institut del Teatre, Magda Puyo; la directora del MAE, Anna Valls; el president de l’APdC, Xevi Dorca, i la comissària de la mostra, Ester Vendrell.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x