Logo Institut del Teatre

L'exposició itinerant per donar a conèixer el Museu de les Arts Escèniques visita Tordera

Comparteix

29.1.2015

Expo itinerant MAE a Tordera

L’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona ha confeccionat una exposició itinerant per donar a conèixer la tasca de preservació i col·lecció que desenvolupa el Museu de les Arts Escèniques i Centre de Documentació, MAE.

La mostra es pot veure al Teatre Clavé de Tordera del 29 de gener al 8 de febrer.


“La memòria de les arts efímeres. Documentar el passat per construir el futur de les arts escèniques” és el títol de l’exposició que ens parla del fons del MAE acumulat des de la seva creació l’any 1923 a partir d’adquisicions i de donacions de diferents col·leccions d’institucions i particulars.

L’exposició dóna a conèixer el valor de conservar documents i objectes relacionats amb les arts escèniques per facilitar el seu estudi historiogràfic als investigadors.

Presentada en diferents plafons de fotografies, l’exposició proposa un viatge a través de materials del fons del MAE de sis propostes artístiques diferents:

 • DE LA TERRA AL SOL, espectacle de 1879 amb escenografia i vestuari de Francesc Soler i Rovirosa
 • TÓRTOLA VALENCIA, ballarina de la primera meitat del Segle XX
 • TERRA BAIXA, el clàssic català d’Àngel Guimerà
 • MARIONETES DE BARCELONA, la companyia de titelles de fil de Harry Tozer
 • RONDA DE MORT A SINERA, l’espectacle de Ricard Salvat a partir de l’obra d’Espriu
 •  QUIRIQUIBÚ, l’espectacle sobre el teatre de Joan Brossa, representatiu del llegat artístic de Fabià Puigserver

Cadascuna d’aquestes propostes és representativa d’algun aspecte o professió concreta dins el món del teatre: l’escenògraf, la ballarina, l’actor, el titellaire o el director teatral i el dramaturg.


Funció d'IT Dansa per a la clausura

La clausura de l’exposició a Tordera coincidirà amb l’actuació d’ IT Dansa, la Jove Companyia de l’Institut del Teatre, que presentarà dues coreografies en el marc de la programació estable del Teatre Clavé: Wad Ras i Minus 16. L’actuació d’IT Dansa serà el diumenge 8 de febrer a les 19h a la Sala Gran Del Teatre Clavé. (enllaç al web del teatre)

Itinerància per diferents poblacions

La Memòria de les Arts Efímeres va començar la seva itinerància al Teatre Auditori de Sant Cugat el mes de novembre de 2014 i després s'ha pogut veure a la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar, l'espai escènic Ca n'Humet del Masnou i el Teatre Àtrium de Viladecans.

Aquest mateix any està previst que la mostra visiti Cardedeu, Premià de Mar, Manresa, Pineda de Mar i Igualada.


El Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre

Sense un espai d’exhibició estable, el MAE mostra el seu fons a partir de les exposicions temàtiques que acull la sala d’exposicions de la seu de l’Institut del Teatre de Barcelona i altres d’itinerants, de petit format que es presenten fora de l’Institut.

El MAE s’estructura en tres seccions: l’arxiu, el museu i la biblioteca. A la biblioteca s’hi conserven més de 125.000 volums, 5.000 manuscrits i més de 8.000 enregistraments audiovisuals. A l’arxiu i el museu s’hi guarden més de 17.000 esbossos escenogràfics, figurins i teatrins, entre els quals hi ha els de Fabià Puigserver, Sigfrid Burmann i altres des del final del segle XIX; 6.500 cartells provinents de tot Europa; més de 150.000 programes de mà i dossiers d’espectacles; 1.000 vestits, entre els quals, les col·leccions de Carmen Amaya, Margarida Xirgu, Enric Borràs, Victòria dels Àngels i la companyia Gelabert Azzopardi; més de 400 titelles, entre els quals les col·leccions d’Ezequiel Vigués “Didó” i de la família Anglès, i les més de 400 obres pictòriques representant escenes o personatges d’obres de teatre, entre els quals de Ramon Casas, Santiago Rusiñol i Marià Andreu. També hi ha més de 150.000 documents personals i l’arxiu fotogràfic supera les 250.000 imatges. Recentment, algunes companyies, com La Fura dels Baus, han donat el seu arxiu històric al MAE. 

El MAE disposa de diferents exposicions itinerants de petit format elaborades a partir de reproduccions del fons del MAE. Aquestes exposicions s'ofereixen a espais escènics, centres cívics, biblioteques i equipaments culturals de titularitat pública en general, així com associacions i entitats del tercer sector.
Exposicions itinerants temàtiques: 

 • Adrià Gual, l'escenògraf de la modernitat
 • Carmen Amaya: Essència, Presència i Mite
 • Fabià Puigserver, teatre d'art en llibertat
 • Cartells teatrals modernistes
 • Cartells teatrals polonesosMés informació sobre l'oferta d'exposicions itinerants del MAE a l’adreça web: http://www.cdmae.cat/ca/exposicions/itinerants


La mostra es pot veure del 29 de gener al 8 de febrer al Teatre Clavé de Tordera (Pl. Miquel Martí i Pol, s/n) en horari de dilluns a divendres de 10 a 13 h i de 17 a 20 h


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x