Logo Institut del Teatre

L'Institut del Teatre lidera la participació de Catalunya a la Quadriennal d'Escenografia de Praga 2015

Comparteix

12.6.2015

Quadriennal de Praga 2015

L'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona lidera la vuitena participació de Catalunya a la Quadriennal de Praga 2015, l'exposició internacional d'escenografia més important del món, que se celebra a la capital de la República Txeca del 18 al 28 de juny. La presentació l'han fet, aquest migdia, el president en funcions de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell.

L'edició d'enguany compta amb una participació rècord de 71 països, entre els quals es troba Catalunya, que per primera vegada hi va com a país i que compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El projecte dissenyat i desenvolupat per l'Institut del Teatre consisteix en dues exposicions, una conferència, una taula rodona i cinc peces escèniques en viu. Aquesta participació té lloc en tres seccions diferents, les dedicades a exposicions nacionals, exposicions de les escoles i exposicions d'espais teatrals.

Durant l'acte de presentació, tant el president en funcions de la Diputació de Barcelona com el conseller de Cultura de la Generalitat han destacat la veterania i l'experiència de l'Institut del Teatre per liderar la representació de Catalunya a la Quadriennal de Praga.

Salvador Esteve ha afirmat que «es tracat d'un projecte de país que assumim amb responsabilitat i amb convicció, segurs de la força dels nostres creadors i de la nostra capacitat per impulsar-los».

Per la seva part, Ferran Mascarell ha dit que l'esdeveniment servirà «per expressar en plenitud el que nosaltres som i fem».

Estand de Catalunya
Dins la secció dedicada a les exposicions nacionals, l'estand de Catalunya presenta la mostra "Catalan Ways" que reuneix algunes de les creacions de tres figures catalanes de projecció internacional: l'escenògraf Alfons Flores, amb els seus treballs en el camp de l'òpera, moltes d'elles compartides amb el vídeo creador, Franc Aleu, i l'escenògraf i figurinista, Lluc Castells. La idea original d'aquesta mostra és de Ramon Ivars i la comissaria és l’escenògrafa i professora de l’Institut del Teatre, Montse Amenós. En el marc d’aquesta secció es programa la taula rodona "Música, arquitectura, escenografia. Mons sense paraules" amb els tres artistes representats a l'estand nacional, el 19 de juny, Dia de Catalunya a la Quadriennal.

Per al 19 de juny també està prevista la primera de les actuacions a l'estand de Catalunya de la cantant i performer contemporània, Claudia Schneider.

Treballs dels alumnes
La secció dedicada a les exposicions de les escoles mostrarà els treballs dels estudiants de l'especialitat d'Escenografia de l'Escola Superior d'Art Dramàtic, ESAD, de l'Institut del Teatre. Amb el nom New ways, es podrà veure dos projectes col·ectius treballats al llarg dels curs per presentar-los a Praga amb format de performance: "Plecs de seda" i "Big Bang Pop", més un treball de final de carrera amb el nom de "Plataforma", que explora l'ús expressiu de la tecnologia aplicada a les arts escèniques, fruit de la col·laboració entre l'escenògraf Adrià Pinar i l'artista pluridisciplinar Jan Mech.

Exposicions d'espais teatrals
Finalment, dins la secció dedicada a les exposicions d'espais teatrals, Catalunya presenta una performance i una conferència.  "La ciutat i el seu tremolor" és la performance resultant de la col·laboració entre Sofia Asencio i Tomàs Aragay de la companyia Societat Doctor Alonso, més d'Idoia Zabaleta, directora de la companyia Moare Danza i AZALA, i la documentalista Chus Domínguez.

D'altra banda, els arquitectes, Toni Ramón i Ivan Alcázar, presenten la conferència "El teatre als plecs de la ciutat" sobre la ubicació dels espais teatrals a la xarxa urbana.

Catàleg-web
L'Institut del Teatre ha creat un Catàleg-Web on s'avancen els continguts de tot el que serà la presència de Catalunya a la Quadriennal de Praga 2015 i que recollirà tota la informació generada durant la seva celebració per a la seva posterior consulta: Enllaç al Catàleg-Web de la PQ'15-Catalunya: http://pq15.institutdelteatre.cat.

Llarga història a Praga
Des de la primera intervenció de l’Institut del Teatre l’any 1987 com a ambaixadors d’Espanya en aquest certamen internacional, i amb el suport del Ministeri de Cultura en les edicions del 2007 i del 2011, l’Institut del Teatre ha designat els successius comissaris nacionals: Josep Montanyès, Isidre Bravo, Guillem-Jordi Graells i Ramon Ivars.

La comissària de l’edició 2015 és Bibiana Puigdefàbregas, reconeguda professional de l’escenografia que va treballar en diverses produccions dirigides per Àlex Rigola i que actualment és responsable de l’especialitat d’escenografia a l’ESAD, l’Escola Superior d’Art Dramàtic, de l’Institut del Teatre.

Per a aquesta ocasió, la comissària ha format un equip de docents i col·laboradors del mateix Institut del Teatre, com ara Montse Amenós, Ignasi Cristià, Jordi Fondevila i Marc Chornet.

La participació de Catalunya a la Quadriennal de Praga 2015 es fruit de la col·laboració de l’Institut del Teatre amb l’Institut Ramón Llull, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i l’empresa BAF General de Catalunya.

 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x