Logo Institut del Teatre

Per Sant Jordi, llibres d'arts escèniques

Comparteix

16.4.2018

Conjunt llibres noticia

Iago Pericot, August Strindberg o Dei Furbi, alguns dels protagonistes de les darreres novetats editorials de l’Institut del Teatre

L’Institut del Teatre, continua consolidant-se com a referent de l’edició de textos sobre arts escèniques. Des de l’any 2016 ha impulsat l’activitat editorial a través de publicacions pròpies i coedicions amb altres editorials. Des d’aleshores, ha publicat una trentena de llibres. Aquest 2018, ha editat 7 noves publicacions ben diferents, des de biografies a escrits pedagògics i textos teatrals.

Entre les publicacions que han vist la llum aquest 2018 destaca el llibre Iago Pericot. La llibertat de crear i viure, en el qual a través d'una llarga entrevista conduïda per Guillem-Jordi Graells, Iago Pericot, repassa alguns dels aspectes clau de la seva vida, en especial pel que fa a la seva activitat artística i teatral.

El darrer volum de la col·lecció Dramaticles, coeditada per l’Institut del Teatre i Editorial Comanegra és El viatge de Pere l'afortunat; La més forta; Dansa de mort; La sonata dels espectres; Escrits sobre teatre, una antologia del dramaturg August Strinberg que aplega per primera vegada en llengua catalana la seva producció més important i, a més, recull alguns dels millors textos sobre el fet teatral i sobre la seva obra que va escriure.

Un altre text teatral, aquest cop coeditat amb Adesiara, és El soldat fanfarró de Titus Macci Plaute, una font inesgotable de possibilitats dramàtiques i d’episodis hilarants per als admiradors del teatre i de la literatura en general.

Dins la col·lecció Materials Pedagògics de l’Institut del Teatre, s’ha publicat Les olors per a la millora de la veu i la locució actoral, un text de l’actriu, directora escènica i professora de veu i expressió oral de l’Institut del Teatre, Gemma Reguant. Doctora en art dramàtic i investigadora, ofereix una metodologia d'ampliació de l'impacte olfactiu en l'organisme que permet augmentar els efectes de les olors de manera sensible, produint avantatges actorals i vocals.

Coincidint amb el 15è aniversari de la companyia Dei Furbi, s’ha publicat Textos del cos en joc, un recull de textos de 8 espectacles d’aquesta companyia creada per la directora, dramaturga, actriu i professora de l’ESAD Gemma Beltran: Scherzo, Divertimento, Tocata i fuga, L’illa dels esclaus, marivodiada, Homes de Shakespeare, Asufre, La flauta màgica – variacions dei Furbi i la Trilogia Mozart.

Finalment, i en coedició amb l’editorial mexicana Paso de Gato, s’han publicat en castellà dos volums de dramatúrgia catalana contemporània que recullen 10 textos d’autors catalans publicats entre 2004 i 2012 en el primer volum, i entre 2012 i l’actualitat en el segon. Els autors participants són Carles Batlle, Albert Boronat, Marta Buchaca, Jordi Casanovas, Cristina Clemente, Guillem Clua, Lluïsa Cunillé, Beth Escudé, Llàtzer Garcia i Albert Mestres. 

Trobareu la informació dels títols publicats aquest 2018 en el document adjunt en pdf

Les edicions de l’Institut del Teatre

Coleccio dramaticles

L’any 2016, des de Serveis Culturals de l’Institut del Teatre, es va decidir donar un impuls a l’activitat editorial de l’IT, després de constatar un cert estancament en els darrers anys. En col·laboració amb el Gabinet de Premsa i Comunicació de la Diputació de Barcelona, es van editar dues publicacions i es van coeditar 9 títols: 4 amb l’editorial Comanegra, 2 amb l’editorial Punctum, 1 amb la Asociación de Directores de Escena de España, 1 amb el Mercat de les Flors i 1 amb l’editorial Ñaque.

El 2017, aquesta activitat encara va créixer més i es van editar 17 publicacions: 3 edicions pròpies (2 editades amb el suport del Gabinet de Premsa i Comunicació de la Diputació de Barcelona i 1 en el marc del projecte «Repertori teatral català»), 10 en règim de coedició (amb les editorials Comanegra, Adesiara, Ñaque editora, Paso de Gato i edicions de la Universitat de Barcelona), i 4 corresponen a accions de patrocini (a obres editades per les editorials: Publicaciones de la Asociación de Directores de Escena de España, Afers, Plec22 i Ventall & Volras Teatre).

 La relació de títols publicats fins ara, és la següent:

 Edicions pròpies :

 • Teatre i Municipi a Catalunya: Jornades de Teatre i Municipi. 3 i 4 de desembre de 2013
 • Emoció i qualitat de moviment en l’intèrpret escènic, de Raimon Àvila
 • Alliberar la veu natural. L'imaginari i l'art de la pràctica de la veu i el llenguatge, de Kristin Linklater. Traducció: Lluïsa Sala i Folguera. Col·lecció: Materials pedagògics ; 1.
 • Anna Maleras, passió per la dansa, de Jordi Fàbrega i Górriz.
 • Lucrècia o roma libre : tragèdia en cinc actes, de Joan Ramis i Ramis, editada per Sergi Marí. Col·lecció: Repertori Teatral Català ; 1.

 Coedicions:

 • La pols, de Llàtzer Garcia. Coedició amb l’editorial Comanegra
 • Animals de companyia, d’Estel Solé. Coedició amb l’editorial Comanegra
 • Sis personatges en cerca d’autor, de Luigi Pirandello. Coedició amb l’editorial Comanegra
 • Boira, de Lluïsa Cunillé; La travessia, de Josep Maria Miró. Coedició amb l’editorial Comanegra   
 • Drama contemporani: renaixença o extinció? / Drame contemporain : rennaissance ou extinction? A cura / Édition de Carles Batlle, Enric Gallén i Mònica Güell. Coedició amb l’editorial Punctum
 • Teoria escènica d’Adrià Gual, a cura de Carles Batlle & Enric Gallén. Coedició amb l’editorial Punctum
 • Teoria escénica de Adrià Gual, a cura de Carles Batlle i Enric Gallén. Coedició amb la Asociación de Directores de Escena de España
 • Componer el plural. Escena, cuerpo, política, a cura de Victoria Pérez Royo i Diego Agulló, Cuerpo de Letra, n. 6, Mercat de les Flors
 • Vells Temps ; Cendres a les cendres, de Harold Pinter, coeditat amb l’editorial Comanegra. Col·lecció: Dramaticles. Repertori teatral ; 5.
 • Els encantats, de David Plana. Coeditat amb l’editorial Comanegra. Col·lecció: Dramaticles. Dramatúrgia contemporània ; 6
 • Antígona, de Anouilh, Jean. Traducció: Hansen, Lluís. Col·lecció: Dramaticles. Repertori teatral ; 7. Coedició amb l’editorial Comanegra
 • Infàmia / Desclassificats, de Pere Riera. Coeditat amb l’editorial Comanegra. Colecció: Dramaticles ; 8
 • Ventura; Volem anar al Tibidabo, de Cristina Clemente. Coeditat amb l’editorial Comanegra. Col·lecció: Dramaticles. Dramatúrgia contemporània ; 9
 • Dramatúrgia francesa contemporània. Autor/s: Pommerat, Joël («La reunificació de les dues Corees»); Lescot, David («Matrimoni»); Guadé, Laurent («Dolça Sodoma meva»); Sonntag, Frédéric («George Kaplan»). Coedició amb l’editorial Comanegra. Col·lecció: Dramaticles. Antologies dramàtiques ; 1
 • Els acarnesos, d’Aristófanes. Traducció: Cristián Carandell. Coedició amb l’editorial Adesiara. Col·lecció: Aetas ; 29
 • Prohibido escribir obras maestras. Taller de dramaturgia gestual, de José Sanchis Sinisterra, coeditat amb Ñaque editora. Col·lecció: Técnica teatral. Serie pràctica.
 • Forma dramática y representación del mundo en el teatro europeo contemporáneo, de Davide Carnevali. Coeditat amb l’editorial Paso de Gato. Col·lecció: Artes Escénicas. Serie Teoría y Técnica.
 • La teatralitat medieval i la seva pervivència, de Francesc Massip i Lenke Kovács (ceds.). Coeditat amb amb edicions de la Universitat de Barcelona. Col·lecció: Història de les Arts Escèniques Catalanes (HAEC) ; I.

 Patrocinis:

 • Artes escénicas y derechos de autor, de Cristina Soler Benito, editorial Reus.
 • Stanislavski, Meyerhold y Chaliapin : la interpretación operística, de Susana Egea. Editat per Publicaciones de la Asociación de Directores de Escena de España.
 • Shakespeare en la veu dels traductors catalans, de Josep Maria Fulquet Vidal. Editat per Afers. Col·lecció: Recerca i pensament ; 88.
 • Samuel Beckett: «Quad» i altres peces per a la televisió, seguit de «L'esgotat», de Gilles Deleuze, editat per Plec22.
 • Les obres de VOL-RAS en guió, a cura de Joan Segalés. Editat per Ventall & Volras Teatre.

Trobareu més informació d'aquests títols al web de Publicacions de l'Institut del Teatre. També podeu comprar els llibres a la Llibreria de la Diputació de Barcelona i als webs dels coeditors respectius o visitar les parades que trobareu per Sant Jordi de la llibreria de la Diputació de Barcelona, a la Rambla de Catalunya davant de la Diputació, i a la parada de l'editorial Comanegra, a  Passeig de Gràcia, 79 també trobareu la col·lecció Dramaticles.

 Conjunt 2 llibres retocada reduida

 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x