Logo Institut del Teatre

El MAE acull l'arxiu de 35 anys d'història de la companyia Vol-Ras

Comparteix

31.5.2016

Vol-Ras donació MAE 1

La companyia de teatre gestual Vol-Ras ha donat el seu arxiu, que contè materials entre 1980 i 2015, a l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona per a la seva catalogació i preservació a través del Centre de Documentació del Museu de les Arts Escèniques (MAE). 

El fons que ha rebut el MAE està integrat per 46 caixes d'arxiu amb documentació administrativa, correspondència, premsa, programes de mà i fotografies, a més d'11 llibres, nou exemplars de revistes, 72 àudios, dos vídeos, 10 objectes de merxandatge, 328 cartells, set fotografies, dues maquetes i dos vestits.

A l’acte han assistit els membres de Vol-Ras, Joan Segalés i Joan Faneca, i per part de l’Institut del Teatre la directora general, Magda Puyo, el gerent, Jordi Roig, i la directora del Museu de les Arts Escèniques, Anna Valls.

Joan Segalés ha destacat la quantitat de material que ha recollit la companyia durant els trenta-cinc-anys de trajectòria del qual només es conserva un 20% del generat per a cada espectacle i que ara seleccionat, passarà a mans de l’Institut del Teatre. Segalés ha volgut destacar el valor d’aquest llegat com a “testimoni de l’evolució d’una manera de fer un teatre molt singular, el gestual, i la seva influència a les companyies locals i moltes d’internacionals.” 

Faneca i Segalés, que es van conèixer a les aules de l'Institut del Teatre, han recordat d’aquella època l'encàrrec que van rebre del responsable de Teatre de gest, Pawel Rouba, de traduir llibres de l'especialitat, pel que l’aportació de la companyia va més enllà del material generat pels 17 espectacles, amb publicacions sobre la teoria del moviment en escena, a més de cursos i altres col·laboracions fora dels escenaris.

Per la seva part, Magda Puyo ha agraït la confiança de la companyia en la feina del MAE per acollir aquest material com un dels objectius principals de l’Institut de Teatre per la preservació de la memòria de les arts escèniques a Catalunya. Un material que s’afegirà a les últimes adquisicions del MAE com ara l’arxiu de l'escenògraf i director teatral Fabià Puigserver, la soprano Victòria dels Àngels, la companyia La Fura dels Baus, la companyia de dansaGelabert-Azzopardi, el periodista Gonzalo Pérez de Olaguer, la fotògrafa Colita, i més recentment, de l’actriu Rosa Novell, pendent de formalitzar-se.

El Museu de les Arts Escèniques, MAE

El MAE de l’Institut del Teatre és el centre de referència d’informació i recerca per a la preservació de la memòria de les arts escèniques de Catalunya. Com a centre de documentació  recull tots els materials associats a la creació escènica catalana (textos, programes de mà, esbossos escenogràfics, figurins, vestits, etc.), donant suport a la docència i la recerca que s’imparteix als centres docents de l'Institut del Teatre. A més, disposa d’un fons bibliogràfic i  museístic integrat per importants col·leccions d’escenografia i figurins, de titelles, de fotografies, d’indumentària, de cartells i de dibuixos, entre d’altres.

El museu, actualment sense exposició permanent, difon les seves col·leccions a través del seu portal web www.cdmae.cat i a través d’exposicions temporals com la que acull la sala d’exposicions de l’Institut del Teatre, La Memòria de les Arts Efímeres, amb objectes conservats als fons del MAE de deu espectacles entre el 1879 i l’any 2000.

  • El fons de Vol-Ras es pot consultar al web del MAE des d'aquest enllaç.

Continguts relacionats

  • Vol ras donacio mae 9
  • Vol ras donacio mae 7
  • Vol ras donacio mae 6
  • Vol ras donacio mae 8

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x