Logo Institut del Teatre

La graduada Núria Guiu guardonada amb un Premi Nacional de Cultura

Comparteix

27.5.2022

Núria Guiu rep el premi de Catherine Allard. Fotografia: CoNCA

La ballarina i coreògrafa Núria Guiu, qui es va graduar al Conservatori Professional de Dansa i va formar part d’IT Dansa, la Jove Companyia de Dansa de l’Institut del Teatre, ha estat guardonada amb un Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Precisament, la directora artística d’IT Dansa, Catherine Allard, ha estat la persona que li ha lliurat el guardó en l’acte de proclamació dels premis que s’ha dut a terme aquest divendres 27 de maig a l’auditori de la Fundació Joan Miró. El jurat ha destacat de Núria Guiu la seva proposta de llenguatge artístic i codi propi com a ballarina i coreògrafa en relació amb l'entorn digital i les generacions més joves.

Núria Guiu es va graduar en dansa clàssica al Conservatori Professional de Dansa (CPD) entre els anys 2004-2005 i va formar part d’IT Dansa en la promoció 2005-2007. En la seva trajectòria professional destaca haver ballat per companyies com Cullberg Balletten,  Gisele Vienne, Carte Blanche Dance Company, Batsheva Dance Company (Kamuyot/Riksteatern), Ingri  Fiksdal, Jasmin Vardimon, La Veronal o Kobalt Works, entre d’altres. Des del 2012 indaga com a coreògrafa en la relació cos i digitalitat. Entre els seus treballs coreogràfics destaca La Muda, una peça creada per a Carte Blanche, o Portal, un solo en col·laboració amb el músic noruec Gisle Martens Meyer. El seu últim treball, Likes, va obtenir una menció als Premis Ciutat de Barcelona 2018 i un reconeixement en els Premis de la crítica 2018.

A més de Núria Guiu, també han estat reconeguts amb un Premi Nacional de Cultura el director i dramaturg Jordi Casanovas, l'escriptora Rosa Fabregat, el PEN Català i el projecte Càntut.

Màxima distinció en la cultura a Catalunya

Des del 2009, el Consell Nacional de la Cultura (CoNCA) atorga els Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que són la distinció més important en el camp de la cultura a Catalunya, uns guardons que es lliuren a les persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial que siguin mereixedores d'un reconeixement institucional per la seva contribució singular a la cultura catalana.

Des del 2020 i fins al 2024, el plenari actual de la institució reconeix anualment cinc persones o entitats. El jurat està format pels membres del plenari del CoNCA: Vinyet Panyella, Margarida Troguet, Jordi Font, Tania Safura Adam, Jaume Ayats, Salvador Casals i Núria Iceta. Tots ells valoren l'excel·lència, la innovació, la trajectòria i la projecció de les candidatures, així com la seva contribució durant l'any anterior al de la concessió.

La cerimònia ha comptat amb les intervencions de Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya, i Vinyet Panyella, presidenta del CoNCA. També hi ha assistit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i altres personalitats relacionades amb del món de la cultura.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x