Logo Institut del Teatre

La lliçó inaugural del curs posa en relleu la importància de les arts per enfrontar-nos a les problemàtiques del món

Comparteix

22.11.2021

Laia Colell, Meritxell Colell i Enric Montefusco durant el seu diàleg a tres bandes. Fotografia: Judit Contreras

El Teatre Ovidi Montllor ha acollit aquest dilluns 22 de novembre l’acte oficial d’inauguració del curs acadèmic 2021-22 de l’Institut del Teatre.

L’acte s’ha iniciat amb la intervenció de la directora general de l’Institut del Teatre, Sílvia Ferrando, que ha demanat disculpes “a totes aquelles persones que hagin sentit vulnerats els seus drets per la institució”. Alhora ha apel·lat a la responsabilitat i el privilegi dels artistes de crear nous mons dalt d’un escenari, i ha destacat que l’Institut del Teatre té la “responsabilitat de protagonitzar i ser prescriptor dels principals debats al voltant de les arts escèniques”. Ha reclamat una mirada complexa i la capacitat d’imaginar altres formes de fer, pensar i viure per “arribar a explicar el món d’altres maneres”. En aquest sentit ha destacat la necessitat que l’Institut del Teatre i les seves aules siguin espais on “alumnat i professorat tinguin confiança i les eines per poder parlar amb respecte i llibertat dels cossos d’uns i altres”, fugint de la censura i el puritanisme. La directora també volgut posar en valor el paper dels més de 200 docents i de tots els professionals que formen part de l’Institut del Teatre, especialment en els darrers mesos, i ha tingut un record especial per Montse Prat, professora que va traspassar recentment.

Per la seva banda, la presidenta de l’Institut del Teatre i de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha destacat la importància que s’hagi recuperat la presencialitat en els estudis, en tant que “el contacte resulta vital en les arts escèniques”, alhora que ha destacat que aquest és un “any de represa que ens permetrà tornar a gaudir de les arts escèniques com a part essencial de la nostra societat”. També s’ha referit a la importància que el curs, al marge de la normalitat per temes sanitaris, hagi començat amb normalitat pel que fa al funcionament del centre, amb una nova direcció i l’objectiu de “formar artistes en l’excel·lència i la qualitat”, garantint sempre el respecte a les persones.

Cinema i música, arts d'expressió de la realitat

L’acte inaugural ha comptat amb la participació de Laia Colell i Meritxell Colell, que des de la seva experiència vinculada a l’associació cultural A Bao A Qu i al programa pedagògic “Cinema en curs” que l’entitat desenvolupa en escoles i instituts, han destacat la importància del cinema com a eina d’expressió artística, i el fet que els artistes estiguin atents a la realitat que els envolta per convertir-la en objecte del seu treball. En aquest sentit, la cineasta Meritxell Colell, ha relatat el procés de creació de la seu primer llargmetratge “Con el viento”, destacant la importància de la documentació i el fet de compartir tot el procés amb un equip de persones.

En aquest diàleg també s’hi ha sumat el cantant i compositor Enric Montefusco que ha explicat la seva experiència creativa a través de la música, i que ha posat punt i final a l’acte amb la interpretació de tres cançons, entre les quals “Quien abre camino” i “Flautaman”.


Continguts relacionats

  • Sílvia Ferrando, directora de l'IT. Fotografia: Judit Contreras
  • Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona. Fotografia: Judit Contreras

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x