Logo Institut del Teatre

Inauguració de l'exposició 'Actrius catalanes del segle XX'

Comparteix

27.10.2015

Inauguracio expo actrius calanes del segle xx palau robert 261015 2

El teatre actual no seria el mateix sense un segle XX amb un protagonisme rellevant de les dones, tal i com demostra l'exposició Actrius catalanes del segle XX, produïda per l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona i el Palau Robert. La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, n'han fet la inauguració, acompanyats dels comissaris de la mostra Joan Casas i Joaquim Noguero, i el director general d'Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès.

En el seu torn de paraula, Mercè Conesa i Ferran Mascarell han coincidti a destacar el paper de les dones, tant en el teatre com en altres àmbits, un paper determinant per al progrés social del segle XX. Aquest protagonisme creixent de les dones coincideix amb un moment esplendorós per a la dramatúrgia i el teatre del país, tal i com han apuntat Joan Casas i Joaquim Noguero, que amb la seva exposició han volgut deixar constància de la "crònica sentimental d'un segle".

La mostra comença al vestíbul de Palau Robert amb la instal·lació Camerino(s), realitzada per la graduada en Escenografia per l'Escola Superior d'Art Dramàtic ESAD de l'Institut del Teatre, Laura Clos Closca. Ja al segon pis de l'edifici, els visitants es troben amb un calidoscopi de fotografies i dibuixos d'actrius, i també la projecció de fragments de la pel·lícula Actrius, de Ventura Pons; hi segueixen testimonis directes de les protagonistes, fotografies d'escena, cartells i escenografies, reculls de premsa i un audiovisual amb imatges de TVE i TV3: tot plegat constitueix un relat expositiu que ens aproxima a noms com Margarida Xirgu, Mary Santpere, Assumpció Balaguer, Montserrat Carulla, Núria Espert, Anna Lizaran, Rosa Novell, Vicky Peña o Emma Vilarasau.

Participació de l'ESAD

Fins al 27 de març de 2016, data de sortida de l'exposició, l'Institut del Teatre de Barcelona oferirà activitats paral·leles a càrrec de diferents docents, graduats i alumnes de l'ESAD: Dilluns de Teatre, representacions d'espectacles sorgits d'assignatures que imparteix;  Dijous de Tertúlia, amb taules rodones i conferències al voltant de diversos temes lligats amb l'exposició; i Dissabtes de Taller, amb sessions pràctiques, a càrrec del professorat, dirigides a públic infantil, adult i familiar. Precisament, alumnes i graduades en art dramàtic de l'Institut del Teatre han posat punt i final a la inauguració de l'exposició amb l'espectacle Les dones flor.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x