Logo Institut del Teatre

El Laboratori d’Investigació des del Flamenc explora les danses de l'arxiu de la Filmoteca de Catalunya

Comparteix

22.1.2021

Sessió de treball del Laboratori d'Investigació a les aules de l'Institut del Teatre

El Projecte-Laboratori d’Investigació des del Flamenc de l’Institut del Teatre, impulsat des del Conservatori Superior de Dansa sota la coordinació del professor Juan Carlos Lérida, durà a terme el proper 29 de gener, a les 19.30 h, una activitat especial a la Filmoteca de Catalunya sota el nom de “Filmoteca en dansa”.

Es tracta d’una sessió performativa durant la qual el grup d’artistes, investigadors i estudiants vinculats al Laboratori d’Investigació des del Flamenc presentaran una proposta escènica que reflexiona i analitza la dansa apareguda en pel·lícules de diferents èpoques i estils que es conserven a l’arxiu de la Filmoteca. En concret, la peça repassa extractes de més d’una desena de pel·lícules entre les quals hi ha obres del director de cinema Segundo de Chomón (1871-1929) en les que apareix la ballarina Loïe Fuller, molt coneguda a la Belle Èpoque pels seus espectacles de cabaret o varietats en els quals movia grans mocadors i creava efectes de llum. També s’han analitzat gravacions de balls de societat, així com pel·lícules on apareixen danses andaluses, boleres i folklore de finals del segle XIX a mitjans del XX. Alhora, el treball de l’equip del Laboratori també ha inclòs filmacions de danses ètniques del món, així com postals flamenques inèdites de gitanos de Granada, imatges de Carmen Amaya i l’emblemàtic documental «Lejos de los árboles», de Jacinto Esteva rodat el 1963, a més d’alguns curts experimentals amb formes abstractes de la dansa.

La sessió, gratuïta i oberta al públic (contacteu amb la Filmoteca a 935 671 070 - filmoteca.cultura@gencat.cat), es farà en directe i permetrà veure una proposta molt especial que inclourà dansa, música, diàlegs i altres respostes creatives dels artistes, junt amb les projeccions de fragments de la filmografia estudiada. Tot plegat, una proposta escènica que s’allunya dels codis propis d’un espectacle tradicional per endinsar-se en el món de les arts de la improvisació.

La col·laboració entre el Laboratori d'Investigació des del Flamenc de l'Institut del Teatre i la Filmoteca de Catalunya ha estat possible gràcies a la invitació del projeccionista Juan de los Heros, vinculat a l'arxiu cinematogràfic de la Generalitat de Catalunya.

Un projecte d’investigació teòrica-pràctica des del flamenc

El Projecte Laboratori d’Investigació des del Flamenc es va crear l’any 2017 amb l’objectiu d’instaurar la investigació teòrica-pràctica en l'àmbit del flamenc a través de trobades periòdiques amb artistes, investigadors i teòrics de les arts escèniques, des d’un pensament i una pràctica contemporània, creant també vincles amb institucions i artistes. A través de diverses sessions, es recullen reflexions i s’obren possibles vies d’investigació a través de la veu, el cos, la música i les eines pròpies de la dramatúrgia, tant des d’un vessant teòric com pràctic, activant reflexions artístiques respecte de qüestions pròpies del llenguatge flamenc. Actualment, el projecte compta amb una vintena d’integrants.

Des de l’inici del projecte, el Laboratori ha mostrat el seu treball obertament en diverses ocasions, com ara al juny del 2019, en una jornada popular per als veïns del Solar de la Puri, al barri de Poble Sec, amb la proposta Solar flamenco; van participar, també, a Indisciplines, primer Congrés Internacional del Campus de les Arts, el novembre del 2019, i van intervenir al projecte “Mundos paralelos. Una ruta flamenca pel Paral·lel”, l’1 de desembre del mateix any, amb la historiadora Montse Madridejos, activitat emmarcada dins de les propostes d’Arnau Itinerant i que va tenir un ampli ressò a la premsa. 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x