Logo Institut del Teatre

Torna la Commedia dell’arte a l’Institut del Teatre

Comparteix

17.11.2020

Commedia dellarte. Foto: Jordi Belver

Cada mes de novembre, els alumnes de segon d’Interpretació de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) ofereixen a l’atri de l’Institut del Teatre unes representacions de Commedia dell’arte, un genere teatral que neix a Itàlia al segle XVI i és molt popular arreu d'Europa fins al XVIII.

La característica principal de la Commedia dell’arte és que no es basa en textos escrits sinó en la improvisació i els actors barregen elements propis del teatre més clàssic, com el teatre grec, amb el cant, la música, l’esgrima i altres habilitats que després esdevindrien el que que avui en dia coneixem com el Circ. De fet, es considera el primer teatre profesional de l'edat moderna i se'n deriven patrons de conducta i d'escena. L'aparició de l’actriu a escena, el Teatre de Pantomima, l'Òpera Buffa o els Clowns són alguns dels llegats que ha deixat.

La Commedia dell’arte és un espectacle coral de diversió i festa, amb un esperit carnavalesc on molts dels personatges van emmascarats, però tot i que les escenes són improvisades sempre hi ha uns personatges fixes que representen diverses classes socials.

A l’Escola Superior d’Art Dramatic s’estudia la Commedia dell’arte dins l’assignatura de segon ‘Pràctica actoral 2’ ja que permet practicar diverses tècniques actorals com són l’acrobàcia, la veu, el gest, la màscara o el moviment a l’escena. També es barregen escenes coral amb monòlegs i diàlegs de ritme ràpid i concís. A més la Commedia dell’arte també parla directament al públic, interactua amb ell i el fa participar en l’espectacle. Un compendi, doncs, molt útil en l'aprenentatge interpretatiu.

Enguany, a més, a causa del COVID-19, el professor i titellaire Alfred Casas ha ideat unes màscares de paper per a que durant els assajos els alumnes poguessin practicar amb elles sense perill. L'Alfred ha dissenyat les plantilles i els alumnes s'han contruït i personalitzat amb pintura aquestes màscares de cartró. D'aquesta manera no han hagut de compartir les màscares ja que cada estudiant ha tingut les màscares dels 8 personatges de la Commedia dell'arte per tal d'assajar amb seguretat.

L’esforç d’aquests mesos d’aprenentage sota la tutela de diversos professors d’interpretació, veu, moviment, esgrima i cant es tradueix ara en unes representacions del 18 al 20 de novembre a l’atri de l’Institut del Teatre. Es podran veure tres peces diferents al matí de forma intercalades, a les 10.30 h, 12h i 13.30 h.

Les funcions són de caràcter gratuït però aquest any, a causa de les mesures preses per fer front al COVID-19, només hi podran accedir els alumnes i personal de l’Institut del Teatre i l’aforament serà limitat.

A l’apartat web de l’agenda podeu consulteu la fitxa i els horaris detallats de cada una de les funcions.


Continguts relacionats

  • Commedia Pantaleone

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x