Logo Institut del Teatre

Cruz, José

Comparteix

Departament Departament de Dansa Clàssica.

Any inici docència a l’Institut del Teatre: 2012

Formació acadèmica:

Comença la seva formació acadèmica a l'Institut del Teatre de Barcelona i completa els seus estudis obtenint Matrícula d'Honor pel Real Conservatorio Profesional de Danza Mariemma de Madrid. També és becat per a estudiar al John Cranko School a Stuttgart.

Títol superior en dansa pel Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre.

Experiència professional:

Realitza la seva carrera professional com a solista i primer ballarí per a diferents companyies de prestigi internacional: Ballet del Gran Teatre del Liceu, Companyia Nacional de Dansa de Madrid, Ballet de Monte Carlo, Opera de Berlín, Ballet de Zurich, Ballet Real de Flandes, Ballet de Basel, Ballet Real de Suècia, Ballet de Víctor Ullate, Ballet de Saragossa, Phoenix Ballet, American Ballet de Nova York.

Treballa amb directors i coreògrafs d'elit, ballant un extens repertori clàssic tradicional, neoclàssic i contemporani com U. Scholz, M. Ek, M. Bejart, W. Forshythe, G. Balanchine, M.Petipa, P. Schaufus, N. Duato, I. Kylian, J. Neumaier, H. Spoerli, F. Ashton, L.Massine, J. Chistoph Mallot, V. Panov, M.Fokine, R. Petit i M. Galindo, entre altres.

Durant el seu període en les citades companyies també és convidat a diferents gales internacionals, on ha ballat i compartit escenari amb primeres ballarins-es de prestigi com Ana Laguna, Trinidad Sevillano, Rudolf Nuréyev, Vladimir Derevianko, Noella Pontois, Marcia Haydee, Xona Mirk, Eva Evdokimova, Bernice Coppiters, Paola Cantalupo, Yoko Morishita i Maximiliano Gerra, entre altres.

Ballarí convidat per TV3 Catalunya, RTVE Espanya, Televisió de Suècia- Estocolm, Televisió francesa TF1, Festival Internacional de dansa de Paris- Théatre des Champs-Elysées, The Armitage Fundation en New York, Gala en Théatre de la Maison de la Culture-Paris, Gala de Estrelles en el Palacio de Festivales-Santander i Gala Madrid en Danza-Teatro Albéniz.

Obté destacades crítiques i entrevistes en diaris i revistes com Dance Magazine, El País, La Vanguardia, Diari de Catalunya entre d’altres.

Continua la seva carrera com a mestre i coreògraf, iniciant la docència al Conservatori Professional de Dansa , Institut del Teatre l’any 2004 i convidat per diferents companyies i conservatoris a nivell internacional i nacional com la Companyia Nacional de Dansa-Madrid, Semperoper Ballet-Dresden, Opera de Berlín, Frankfurt Ballet, Real Conservatori professional de Dansa de Madrid, Palucca Hochschule- Dresden, Ballet de Víctor Ullate Madrid, Ballet de Carmen Roche Madrid, Rosella Hightower Cannes, Ballet Real de Suècia-Estocolm, Companyia Antonio Márquez-Madrid, Tanz Haus Dusseldorf, Associació de Professionals-Madrid i Institut de les Arts de Sitges.

Obté esment especial del jurat en el Concurs Iberoamericà de Coreografia CIC de la Havana amb la coreografia “Made in Spain”.

Sent membre adjunt de la SGAE- Societat General d'Autors i Editors, és nominat com a millor ballarí i coreògraf per la coreografia EL LLENGUATGE DE LES LLÀGRIMES amb Trinidad Sevillano en els premis MAX a Madrid, retransmès per RTVE.

Realitza i participa en diferents congressos, trobades de professors i formacions de pedagogia i metodologia com: Royal Ballet School-London, ABT- Nova York amb Cynthia Harvey.

Convidat per la directora Mavis Staines, com a participant en l'Assemblea Internacional de Toronto-Canadà- Canada’s National Ballet School amb la coreografia ELEGANZA i mestre convidat en Dansa Clàssica- Tècnica de nois.

Participa com a convidat d'honor per la seva carrera professional en el Fòrum de Pedagogia d'Arts i tècniques de l'espectacle, intervenint en l'acte d'inauguració del centenari del Institut del Teatre en el Teatre Ovidi Montllor-Barcelona.

Obté invitació per part del Director Jason Beechey per a treballar durant tres anys en La Universitat per a la Dansa de Dresden- Palucca Hochshule, en qualitat d'especialista en dansa clàssica i coreògraf, creant coreografies per a l'espectacle de l'escola en el Teatre del Semperoper de Dresden I el programa internacional MEET THE ARTIST, com:” VELOCE”, MEETING POINT, “ENTRE” I “NOMÉS”. Forma part de la comissió de metodologia i en diferents projectes com a assistent de ballets de Balanchine-ALLEGRO BRILLANT, David Dawson, W. Forshite, alhora de ser tutor del Màster de Pedagogia i preparació d'alumnat per al Prix de Lausanne; entre altres.

L’any 2012 comença a treballar en la EESA-CPD-Conservatori Professional de Dansa/ Institut del Teatre (Diputació de Barcelona) amb el títol de Tècnic Superior Especialista en Dansa Clàssica.

En aquesta institució, va formar part de l'equip directiu, durant set cursos, com a cap del Departament de Dansa Clàssica i com Coordinador Artístic. Actualment té l'encàrrec de Relacions Internacionals. Imparteix classes de dansa clàssica, especialista en coreografia neoclàssica en tallers de creació, improvisació, tècnica específica d'homes, repertori i variacions.


Dades de contacte

email

cruzmj@institutdelteatre.cat

Web

www.jcdanceart.com

Continguts relacionats

  • Cruz, José.jpg

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x