Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 1958
Lloc de naixement: Barcelona
Redactor/a: Jordi Auseller i Roquet
Identificacio/ns

Actriu, titellaire, mestra i pedagoga terapeuta. 


Biografia

Provinent del món del teatre amateur, forma part de la segona promoció de titellaires independents. A finals dels anys setanta va entrar en contacte amb els grups de titelles que actuaven a la plaça del Pi de Barcelona. Després d’uns anys de formació autodidacta, va aprofundir en les tècniques del teatre de titelles amb Harry V. Tozer, Henryk Jurkowski, Albrecht Roser i el Teatro Laboratorio di Figura (Florència). També va treballar la tècnica del teatre còmic amb els clowns Fritello i Roy Bossier, l’animació i el cinema amb plastilina amb Albert Gil, i la màgia amb el Màgic Andreu. Del 1979 al 1987 va formar part, amb Jordi Bertran i, durant un quant temps, Toni Zafra, del grup Els Farsants que en els seus espectacles combinava el teatre, els titelles, la màgia, la música i els pallassos. D’aquesta època són Anant a la babalà li han esquitxat la bufanda, Els còmics de Totiteia, Cabaret elàstic, Bugada en sol major i Farsa de farsants. A partir del 1987, va fundar, amb Pau Sampietro i Marta Alemany, Nessun Dorma, una formació veritablement important i influent en el panorama del teatre de titelles de finals dels vuitanta i principis dels noranta, amb la qual va estrenar Ninotarium (1988), basat en l’estètica mironiana, i Con Quijote hemos topado (1990), sobre l’obra mestra de Cervantes. Immediatament després d’aquest espectacle, va fundar la Cia. Teia Moner amb la col·laboració del músic Miquel Espinosa. La nova formació va iniciar les seves activitats amb l’espectacle de titelles per a adults Que n’ets de bèstia (1993), un cabaret esperpèntic amb ninots-actors, al qual va seguir Els fills del sol (1994), dirigit als espectadors més menuts. L’èxit d’aquest muntatge, que va obtenir el Premi Rialles, va propiciar que d’aleshores ençà l’atenció prioritària de la companyia fos cap al públic infantil i familiar. El seu extens repertori inclou títols tan emblemàtics com Receptari (1995); Contes tel·lúrics (1999); Somni d’una nit d’estiu (2000), Premi Xarxa del mateix any; i No em prenguis el número (2002). Dels seus últims muntatges destaquen Amb lletra menuda (2011) i Contes del cel (2015). 


Significació

La companyia Teia Moner ha recorregut tota la geografia catalana; també han girat per Espanya, Bèlgica, Portugal, França, Itàlia, Suïssa i Àustria. Al marge d’això, Teia Moner també ha treballat a la televisió (TV3, TV2, TV1, Euskal Televista TV i a la japonesa Fuji Project Incorporated 92).


Bibliografia

Martín, Josep A. El teatre de titelles a Catalunya: aproximació i diccionari històric. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1998.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x