Logo Institut del Teatre

Joan Magrinyà

Estrena: Gran Teatre del Liceu1937

Redactor/a: Clàudia Brufau i Bonet

Descripció

Corrida de la feria és un ballet que va compondre Salvador Bacarisse amb el llibret del seu cosí Mauricio Bacarisse el 1930. El ballet, dedicat a Antonia Mercè «La Argentina» (que l’havia d’estrenar), no s’estrenà fins a 1937. Eugeni Casals va firmar-ne la direcció escènica, Josep Sabater va dirigir la orquestra i Joan Magrinyà, que en creà la coreografia, va protagonitzar el ballet juntament amb la ballarina Trini Borrull. Entre altres intèrprets, formen part de l’elenc: Anna Esteve, Victòria Alcalà, Maria Lluïsa Nogués i Agustí Montestan. Manuel Muntañola i Tey dissenyà els figurins i els decorats.

De temàtica andalusa, el ballet està ambientat en el barri de San Bernardo de Sevilla, en un pati d’una casa durant una corrida de la Feria de Abril. El paper protagonista, el de la Cigarrera, està inspirat en La Argentina. L’argument del ballet segueix el conflicte de la Cigarrera amb un antic amant, un torero amb qui té un fill. La protagonista acaba fugint amb un contrabandista.

El ballet, ambientat en una localitat costanera, narra un triangle amorós entre tres joves. Una senyora pretén casar el seu fill amb retard mental amb una noia molt bonica de la vila. Però la donzella no ho vol perquè està enamorada del cap de la colla del Ball de Bastons, que sí que li correspon.

El ballet s’estrenà en un programa en el qual també es van representar els ballets Les Sílfides i Els tapissos de Goya, amb música d’Isaac Albéniz, Enric Granados i Juan Alfonso.


Significació

Corrida de feria és el primer ballet que estrenà Joan Magrinyà com a director del cos de ball del Liceu, després de la mort de Pauleta Pàmies el març de 1937. Durant la Guerra Civil es va suspendre l’òpera al Gran Teatre del Liceu, però la representació de ballets va continuar. Aquest ballet es va tornar a representar a finals d’octubre de 1938.

 Aquest ballet va ser iniciativa de Salvador Bacarisse (Madrid, 1898 – París, 1963), que llavors s’estava consolidant com a compositor. El músic va proposar al seu cosí, el poeta i novel·lista Mauricio Bacarisse, d’escriure un llibret dedicat a la bailaora Antonia Mercè «La Argentina», perquè considerava que podia ser una bona oportunitat per a tots dos. Tanmateix, la bailaora no va arribar a estrenar mai el ballet. A Mauricio Bacarisse, que tingué una vida curta i dissortada, se’l coneix sobretot com a poeta i novel·lista, però també va col·laborar i escriure per al teatre. Corrida de feria n’és un dels exemples. El manuscrit, organitzat en deu escenes, encara es conserva inèdit.


Bibliografia

Fonts iconogràfiques

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x