Logo Institut del Teatre

Museu Internacional de Titelles d'Albaida (MITA)

Comparteix
Dates: 1997
Territori: Albaida (País Valencià)
Redactor/a: Jaume Lloret
Descripció

El Museu Internacional de Titelles d'Albaida (MITA) és una institució que depén de l'Ajuntament d'Albaida (comarca de la Vall d'Albaida, País Valencià), i un dels pocs museus de titelles dels Països Catalans. El Museu està instal·lat al Palau dels Marquesos d’Albaida (s. XV), l’edifici històric més emblemàtic de la ciutat, que ha estat rehabilitat per tal d’acollir-lo i per a altres funcions diverses.


Activitat

Inaugurat en desembre de 1997, va ser el primer museu internacional de titelles de l'Estat espanyol, tot i que el seu origen l'hem de cercar cinc anys abans per iniciativa del grup Bambalina Titelles i la Mostra Internacional de Titelles a la Vall d’Albaida.

El fons del museu està constituït per la col·lecció històrica del grup Bambalina, diferents muntatges cedits per les companyies valencianes i per més de 400 titelles d’arreu del món i de diverses èpoques. El museu s'ha anat ampliant de manera constant, especialment el 2007, quan es van aplegar les darreres tendències en l’àmbit de l'animació audiovisual. Totes les col·leccions s'han constituït des d’una perspectiva essencialment històrica, la qual cosa ha permés definir les característiques pròpies dels titelles i subratllar-ne l’evolució i el context cultural.


Evolució

El MITA no solament és un espai exposititiu i de conservació de la memòria de les arts del titella, sinó també un centre que es dedica a la seua difusió i el seu estudi. Concretament s’ha interessat per la investigació de la història del titella valencià, com ho demostren diverses publicacions sobre el tema, així com l'edició de textos per a titelles i la publicació del mateix catàleg del museu.

El centre conté una biblioteca, una videoteca i abundant documentació impresa, gràfica i audiovisual, on destaquen els espectacles enregistrats de diversos grups de titelles. Així mateix, compta amb una sala d’audiovisuals, on es dona la benvinguda al visitant amb un documental que resumeix la història dels titelles valencians, i explica les tècniques de construcció i de manipulació dels ninots.

Al museu s'exposa una mostra de les principals tradicions de titelles de diferents països d’Europa, Àsia i Àfrica. Les formes tradicionals més antigues pertanyen a Àsia, on reïxen les figures del teatre d'ombres de l'illa de Java (Indonèsia), la Xina i Turquia; el continent africà està representat per màscares i figures provinents de cerimònies de pervivència ancestral de Mali i Nigèria; mentre que del nostre continent destaquen els personatges del Punch and Judy anglés i les modernes escoles de l'Europa oriental.

També té un espai destinat als titelles valencians i d'altres parts de l’Estat espanyol, tot fent particular incidència en el popular Betlem de Tirisiti (ca. 1870-1880) i en els titellaires ambulants del segon terç del segle XX. Cal destacar també una mostra dels magnífics «autòmats», o ninots altament mecanitzats, del ventríloc valencià Paco Sanz. Per últim, s'hi dedica una atenció especial a l’animació en el cinema i la televisió, on reïxen els muppets provinents de la sèrie Fraguel Rock, construïts per la factoria nord-americana de Jim Henson, i els ninots de programes televisius espanyols com Gomaespuma (Tele 5), Las noticias del guiñol (Canal Plus), Cuorelàndia (Canal 9) o Bona nit (Levante TV). Finalment, també s'exhibeixen els ninots construïts amb plastilina d'alguns curtmetratges i sèries televisives realitzades amb la tècnica d'animació visual en volum o stop-motion, en la qual els realitzadors valencians han aconseguit ser uns professionals molt ben valorats.


Bibliografia

MITA. Catàleg del Museu Internacional de Titelles d’Albaida. València: MITA Publicacions, 1999.


Fonts iconogràfiques

Publicació amb el catàleg del Museu Internacional de Titelles d'Albaida (MITA).


Enllaços

Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x