Logo Institut del Teatre
Territori: Rambla Catalunya, 90. Barcelona
Dates: 2010-2014
Descripció

Amb motiu de l’estrena a Barcelona de la pel·lícula Niñera moderna, el març de 1949, l’acreditat periodista i crític Horacio Sáenz Guerrero qualificava la sala que va acollir-ne les projeccions com un «elegante salón barcelonés». La sala, que va inaugurar-se amb aquest clàssic de la comèdia cinematogràfica, era el Cine Alexandra, i fou fundada per l’empresari i decorador Modest Castañé Lloret. Amb una programació acurada, l’Alexandra va esdevenir ràpidament un referent del cinema de qualitat, malgrat que amb el temps la seva majestuosa estructura (amb més de 1.000 localitats) va patir alteracions que donarien lloc, el 1979, a la transformació del seu amfiteatre en dues petites sales d’exhibició, i el 2006, a la de la sala principal en dos espais dotats de projectors digitals.

La renovació del complex, però, no va acabar aquí, perquè el 8 de juliol del 2010 les multisales van obrir-se a les arts escèniques sota la gestió dels equips responsables dels cinemes Alexandra (Ramon Colom) i del Teatreneu (Josep Salvatella). La intenció era convertir el cinema en un multiespai que combinés les projeccions audiovisuals amb el teatre i la música en directe. Amb aquest objectiu, els promotors van realitzar-hi canvis estructurals i tècnics a dues de les sales –creació de camerinos, adequació de l’escenari– per fer possible la convivència dels espectacles en viu amb les sessions de cine.

La Sala 1, que va perdre la primera fila de butaques per fer un escenari de 5,5 m de fons i 13 m de boca, disposava de 360 localitats, mentre que l’aforament de la Sala 5 (l’antic Cine Alexis) era de 110 butaques. L’Alexandra Teatre també va destinar el bar i el vestíbul del recinte a activitats més alternatives, sota el nom d’AlexBar i amb una capacitat per a 200 persones.

Només tres anys més tard, la crisi del sector cinematogràfic, amb l’increment de l’IVA, la manca de suport institucional i la davallada de públic, van conduir al tancament del complex, tal com va informar el Col·legi de Directors i Directores de Cinema a l’agència EFE el 12 de desembre del 2013. El 19 de desembre el cine es va acomiadar amb la mateixa pel·lícula que el va inaugurar, Niñera moderna. L’activitat teatral a les Sales 1 i 5 havia desaparegut de la cartellera dos mesos abans.


Activitat

La fusió de claqué, flamenc i hip hop d’Hermanos de baile va estrenar el 8 de juliol de 2010 l’Alexandra Teatre. A l’AlexBar, presentat aquell estiu com un centre per a l’stand up comedy, l’humorista Albert Boira conduïa cada dilluns sessions còmiques, que al llarg de la setmana es combinaven amb actuacions d’il·lusionistes, cantautors o Dj’s. No obstant, superats els primers mesos, l’ús de l’AlexBar com espai escènic va fer-se esporàdic.

Dani Pérez i Dani Rovira van ser dos dels primers monologuistes que van trepitjar les taules del renovat Alexandra, que va rebre també, entre d’altres, Berto Romero i Godoy, o espectacles com El cavernícola, La asombrosa historia de Mr. Snow i Visto lo visto, un tv-show emès en directe via streaming. Godoy fou, justament, un dels darrers artistes que van actuar al teatre de Rambla Catalunya, l’octubre del 2013.


Bibliografia

Dossier de premsa de presentació de l’Alexandra Teatre.

Entrevista a Josep Salvatella.

Munsó Cabús, Joan. Els cinemes de Barcelona. Barcelona: Edicions Proa: Ajuntament de Barcelona, 1995.

Tierz, Carme; Muniesa, Xavier. Barcelona ciutat de teatres. Barcelona: Ajuntament de Barcelona: Viena Edicions, 2013.

Tierz, Carme. Teatre BCN (arxiu personal).


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x