Logo Institut del Teatre

Premi de Teatre Ciutat d’Alcoi

Comparteix
Redactor/a: Robert March
Continguts

El Premi de Teatre Ciutat d’Alcoi es va crear el 1972 per iniciativa privada d’un industrial local, Rafael Insa, mecenes vinculat a grups locals de teatre amateur. Es va decidir per la creació d’un premi teatral i no de narrativa —s’ha aprovat recentment la creació del Premi de narrativa Isabel-Clara Simó— o poesia —que sí que existeix a la ciutat, però amb menys trajectòria que el de teatre— atesa la vinculació al grup La Cazuela, creat durant els anys cinquanta i amb molta activitat les dècades posteriors, com a actiu teatral i com a nucli de resistència política durant la dictadura.

Des del 1972 el Premi s’ha convocat tots els anys excepte en dos (el 2020 es convocarà la XLVI edició; per tant, el premi ha tingut només dos anys sense convocatòria) en què no s’ha pogut organitzar per problemes administratius, com ara l’aprovació tardana del pressupost municipal o per defectes a les bases detectades per la Secretaria Municipal. Tanmateix, alguna obra premiada als anys setanta no es va poder representar per problemes de censura.

Actualment, el premi l’organitza l’Ajuntament des de les primeries de la dècada dels vuitanta —amb la consolidació de les corporacions democràtiques—, tot i que el patrocini va ser públic/privat encara durant els anys posteriors fins que, finalment, el va assumir per complet l’Ajuntament d’Alcoi.

Pel que fa a les dates de la convocatòria, al llarg de la seua vida ha sofert diferents modificacions. Tot i que no tenim dades de les dates de les convocatòries dels primers anys, sabem que a partir de la dècada dels vuitanta el premi es lliurava a la tardor i, posteriorment, es va fer coincidir molts anys amb la Mostra de Teatre d’Alcoi —fira professional escènica, organitzada actualment per l’Ajuntament d’Alcoi i la Generalitat Valenciana, creada per influència del Premi l’any 1991— que tenia lloc a finals de primavera. A partir del 2009, la Llei de Subvencions obliga a l’aprovació i publicació de les bases després de l’entrada en vigor del pressupost municipal, que normalment és en març o abril. En conseqüència, ha portat a fer el lliurament en novembre, per tal de deixar temps suficient per a la presentació d’originals i el posterior estudi dels jurats. El lliurament del Premi s’emmarca en una setmana teatral promoguda per l’Ajuntament i les entitats locals amateurs.

El Premi, inicialment, sempre s’ha concedit en valencià, tot i que sembla que la convocatòria no especificava l’idioma durant els primers anys, però el jurat es decantava per obres en llengua catalana —en aquell moment sembla que no hi havia prevenció cap al nom de la llengua. Posteriorment, durant la dècada dels noranta, ja amb protagonisme municipal, hi va haver alguns anys —en què col·laborava i publicava la Diputació d’Alacant— que es va convocar de forma bilingüe, valencià-castellà. Després, sense aquest patrocini condicionador, es va tornar a convocar només en català. A partir de l’any 2001, en les bases del Premi, es va canviar la denominació de català per valencià. Més recentment, la prevenció política vers la denominació de la llengua s’ha obviat i s’ha afegit la fórmula «valencià o altres variants de la llengua catalana», a fi d’ajustar-se a la terminologia oficial del dictamen de l’AVL (Acadèmia Valenciana de la Llengua).

Pel que fa a les bases del premi, aquestes s’adapten estrictament a la Llei de Subvencions, que no és el marc més adient per a premis literaris, però els condiciona si és una administració pública qui els convoca. Al llarg dels anys, a banda de la matisació lingüística a què hem fet referència adés, l’element que ha sofert una modificació destacable en les bases del premi ha sigut la dotació econòmica, que ha anat canviant des de les 50.000 pessetes inicials als 8.000 euros actuals. Tanmateix, s’hi han fet petites variacions per tal d’adaptar-les a la normativa legal de cada moment, com ara incloure l’autor guanyador al jurat de l’any següent.

Quant al jurat, el formen crítics, gestors teatrals, dramaturgs, periodistes, etc. Tota una sèrie de professionals amb vinculació amb el món del teatre i una trajectòria de relleu en l’àmbit lingüístic de llengua catalana. De tant en tant, alguna personalitat local vinculada al teatre n’ha format part, com per exemple Ovidi Montllor, Isabel-Clara Simó o Pep Cortés.

El premi ha estat vinculat a diferents empreses i institucions. Pràcticament totes les obres guardonades han sigut publicades per diferents mitjans —segons l’època—, institucionals o privats, com ara la revista Primer Acto, edicions de la Diputació d’Alacant o de l’Ajuntament d’Alcoi, l’editorial Bromera, Edicions 62 o Brosquil Edicions. Actualment, i des del 2012, les obres guardonades del premi són publicades per Bromera i l’Ajuntament fa la convocatòria en solitari, sense cap col·laboració, tot i que hi ha gestions durant la convocatòria per implicar altres institucions.

Algunes de les obres, a banda de ser editades o publicades, han arribat als escenaris amb diferents fórmules de producció pública o privada. Moltes d’elles s’han pogut veure a la ciutat d’Alcoi, però n’hi ha també d’altres com La pell en flames de Guillem Clua, guardonat en 2004, que s’han traduït i representat en castellà, a Madrid, i en anglès, als Estats Units.

Com que les primeres edicions eren de gestió privada i fins a finals dels anys vuitanta no comencen a haver-hi eines informàtiques ni a regularitzar-se els procediments normatius, el premi no compta amb un arxiu complet amb un llistat en relació autor – obra premiada.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x