Logo Institut del Teatre

Fundació Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Catalunya

Comparteix
Redactor/a: Jordi Auseller
Descripció

Des de 1995.


Contingut

Des de la seva seu a Terrassa, aquesta entitat privada, creada a partir de l’escissió de Rialles, treballa amb una estructura reticular, de xarxa, i s’ha estès arreu del territori català en forma de grups locals de gent voluntària. Actualment són setanta-set grups actius repartits en vint-i-nou comarques del territori que integren l’entitat, i el col·lectiu de voluntaris ascendeix aproximadament al mig miler de persones, que tenen per objectiu fomentar el compromís amb la llengua, la societat i la cultura a través de les arts escèniques per a públic infantil, juvenil i familiar.

La principal activitat de la Fundació Xarxa és la programació estable i continuada d’espectacles, a més d’altres activitats lúdiques i culturals. Aquesta programació es vehicula a través dels diferents grups locals, que s’apleguen per oferir, de forma periòdica, propostes de qualitat de teatre, titelles, animació de carrer, pallassos, música, etc. per a infants i joves de la seva població, tant en activitats de tipus lúdic com escolar, que van a càrrec de companyies d’actors professionals i voluntaris. Hi destaquen les ofertes englobades sota el títol de L’Escola Va de Bolo i Anem a Veure Teatre, que pretenen acostar les arts escèniques als infants escolaritzats de les comarques del Baix Llobregat i el Pla de l’Estany, respectivament. Així mateix, els diferents grups també organitzen altres activitats de caire cultural, com ara mostres de teatre, fires i festivals, així com col·laboracions amb les festes majors locals.

 


Evolució

D’entre els principals esdeveniments destacarem el Festival Internacional de Titelles de Gavà, que se celebra cada any, des del 1990, durant la primera quinzena del mes de maig; el FIT (Festival Internacional de Teatre Infantil i Juvenil) de Cerdanyola del Vallès (onze edicions el 2018), organitzat pel grup Bambalina, i el Festival Mac & Xic Teatre, el programa del qual garanteix, també a Cerdanyola, la realització d’accions teatrals per a infants de zero a sis anys el darrer cap de setmana de setembre quan no se celebra el FIT, de caràcter biennal des del 2013.

Cada grup local s’organitza i disposa de plena autonomia per fer el seu calendari d’activitats, triar els espectacles que vol programar i el nombre de funcions que vol realitzar, i decidir la difusió que en vol fer. D’altra banda, els diferents grups no treballen aïllats, sinó que tenen l’oportunitat de trobar-se, entre altres coses, per intercanviar informacions i experiències, parlar d’espectacles nous i en cartellera, tractar aspectes tècnics i de programació, i també ajudar-se en la solució de problemes comuns. En aquest sentit, la fundació promou cada any dues trobades: una al maig i una altra al novembre, denominada Festa de Tardor.

Sota l’empara de la Fundació Xarxa, es desenvolupa també la proposta cultural BUTAKA teatre jove, que realitza una intensa tasca en favor de les arts escèniques per a públic jove de dotze a disset anys. Es tracta d’una proposta singular, en la qual els joves no són només espectadors, sinó també protagonistes de les seves activitats culturals, és a dir, intervenen i actuen com a promotors de la pròpia activitat amb capacitat de gestió i organització per poder dur a terme una programació de lleure cultural als seus municipis feta per i per a ells. Entre les diferents iniciatives i actuacions que s’han desenvolupat fins ara destaca el circuit BTK teatre jove, especialitzat en la programació d’espectacles per a públic juvenil en temps d’oci. Avui dia, aquest circuit el componen nou programacions estables de Barcelona (SAT!, Sant Andreu Teatre), Berga, Manresa (Platea Jove), Mataró, Olesa de Montserrat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Igualada (Teatre de l’Aurora) i Vilassar de Dalt (Massa Jove). Cal destacar, també, l’impuls de la Mostra Butaka, que fins al 2016 es va realitzar anualment, durant un cap de setmana del mes d’octubre, a Olesa de Montserrat, a més de la posada en marxa del portal butakateatrejove.net, que aglutina en una sola pàgina web tota la programació d’espectacles juvenils de companyies professionals que s’ofereix a Catalunya.


Actualitat

Des del 1996 fins al 2007, la Fundació Xarxa va organitzar la Mostra de Teatre per a Nois i Noies, una trobada dels diversos grups Xarxa, programadors, artistes i companyies teatrals, que se celebrava cada any, pels volts de Setmana Santa i durant quatre dies, a la ciutat d’Igualada. La direcció artística va anar a càrrec d’Agustí Coll en una primera etapa (1996-2005) i de la companyia Vol-Ras (Joan Faneca i Joan Segalés) en una segona etapa (2006-2007). A partir d’aleshores, el certamen va encetar una nova fase sota l’empara de la Generalitat i l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) amb el nom de Mostra d’Igualada («Fira de teatre infantil i juvenil»). Després de trenta edicions, aquesta trobada s’ha consolidat com un dels principals mercats culturals de Catalunya especialitzat en espectacles infantils i juvenils.


Bibliografia

Fundació Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de CatalunyaFundació Xarxa: 15 anys programant teatre per a infants a Catalunya. Terrassa: 2011.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x