Logo Institut del Teatre

Redactor: Antoni Ramon Graells

Territori: Esparreguera
Descripció

Amb una població pels volts de 21.766 persones, Esparreguera presenta una activitat escènica especialment intensa, inusual, reflex d’una energia que no es pot entendre sense reconèixer la pervivència del fenomen de la representació de La Passió. Que actrius com Anna i Lola Lizaran o el director d’escena i professor d’art dramàtic Joan Castells, i tanta altra gent de teatre, siguin d’Esparreguera té a veure, ben segur, amb La Passió. La Passió és una font de vocacions escèniques.

 


Activitat

Les sales existents:

La sala d’actes del Patronat Parroquial
El Patronat, que depèn de la parròquia, històricament ha format part de la vida cultural d’Esparreguera. Fundat el 1905 per mossèn Montoriol, l’entitat va ocupar un primer local al carrer Gran fins a 1977. Durant uns quants anys es va estatjar provisionalment en un pis del carrer Gran i va reduir considerablement la seva activitat. L’any 1996 es va inaugurar un nou local i des de llavors fa una acció continuada, relacionada amb la vida confessional, però oberta a la cultura i el lleure.

Actualment el Patronat ocupa un edifici construït a l’antic pati de la rectoria. Disposa de dues plantes amb 1.000 m2 edificats, 64 m2 de porxo i 323 de pati. Disposa de nou dependències, una sala d’actes de 215 butaques i una sala polivalent i modular preparada per a actes culturals com conferències, reunions de treball, etc.

La sala d’actes té un equipament tècnic —llum i so— deficitari per fer-hi segons quines representacions teatrals, encara que l’ha anat millorant i s’ha consolidat en el panorama escènic esparreguerí. El Concurs de Teatre Amateur de Catalunya, el Cicle Gaudí de Cinema, i les Beques Lola Lizaran en teatre, música i dansa són una mostra de l’activitat que gira al voltant de l’entitat. El Patronat és un espai obert on assagen diversos grups com els d’havaneres, el rociero, i el cor de gospel.

El Teatret
Ubicat a l’Avinguda Francesc Macià, 66, el Teatret, de propietat privada, és la seu de la companyia de teatre Tramateatre, nascuda l’any 1991. Sala de petit format, el Teatret té una capacitat per a 30 espectadors i es va inaugurar l’any 2000.

Més enllà d’El Teatret, l’activitat de Tramateatre s’expandeix per tota la vila, cercant convertir efímerament en espais escènics els terrats, les cases particulars o els patis de cases. Can Cordellas, Can Comelles i l’Escorxador han estat, també, altres llocs on Tramateatre ha portat les seves obres o d’altres produccions.

Tramateatre és l’organitzadora del Festival Lola, que en la primera edició, de novembre de 2003, es presentà com a «Mostra de teatre alternatiu i de petit format Lola», i que des de 2010 ha anat ampliant el seu camp d’actuació amb l’objectiu de portar a la comarca teatre, música, dansa i arts visuals del panorama contemporani català, fomentant la formació d’artistes locals, impulsant un espai de creació i d’exhibició per a joves i buscant la proximitat entre artistes i públic. El Festival Lola compta amb la col·laboració de diverses associacions i de l’Ajuntament d’Esparreguera. 

Des del 1999 Tramateatre té un grup per a nenes i nens (Trameta) i un altre per a adolescents (Trams). El Teatret també és la seu del Cineclub Ed Wood, entitat dedicada a activitats relacionades amb el cinema. A l’hora de plantejar la programació teatral d’Esparreguera, la vitalitat de grups com Tramateatre i l’existència d’un ric teixit associatiu a la vila són actius fonamentals.     

El Teatre de La Passió
L’actual mapa teatral d’Esparreguera presenta certa singularitat. No hi ha en poblacions com Esparreguera un local com el Teatre de la Passió, d’una capacitat de 1.700 localitats i una embocadura més gran que no pas la del Gran Teatre del Liceu.

Inaugurat l’any 1969, el Teatre de La Passió és a la vegada auster i grandiós. La volumetria de l’edifici, simple i contundent, expressa el seu destí: el primer cos, baix, el vestíbul; el segon, de façana arrodonida, ens ve a dir que allotja la sala; al fons, emergeix la torre de la caixa escènica; i en un lateral, l’ampliació de la sala petita projectada per Joan Baca i Pericot l’any 1987.

El Teatre de La Passió, amb una capacitat per a 1.700 espectadors i una superfície construïda de prop de 3.000 m2, és un dels més grans de Catalunya. Dissenyat especialment per representar-hi anualment La Passió, les dimensions de la caixa escènica, les espatlles i la boca d’escena són més les d’una gran òpera que no pas les d’un teatre dramàtic. El Teatre de La Passió conté totes les peces que ha de tenir una sala d’espectacles, tant els espais servidors de l’escena: tallers i magatzems, camerinos, sales de maquillatge i serveis higiènics; com els espais servidors de la sala: vestíbul, bar, serveis higiènics.

A La Passió hi ha, a més, vàries sales polivalents, diverses aules d’ensenyament (dansa, música i teatre) i dependències per desenvolupar-hi activitats culturals i esportives (ara mateix, escacs, coral, sardanes, etc.). Les instal·lacions disposen de 1.500 m2 d’aparcament, amb una capacitat per a sis-cents cotxes. El conjunt edificat, però, ja te gairebé cinquanta anys d’antiguitat, i és necessari intervenir-hi, no només per poder donar resposta a nous reptes en relació amb l’ús, sinó també, i en primer lloc, per adaptar-se a les normatives actuals.

Els locals desapareguts:

La Siempreviva
La societat La Siempreviva es va fundar l’any 1875. Al seu teatre, al qual s’entrava pel carrer dels Arbres, 36, La Passió hi fou escenificada fins a 1899. Amb el nom de Cine Popular i Cinema Universal, al local també s’hi van fer sessions de cinema.

El Teatre de les Canyes
Un dels primers locals escènics d’Esparreguera, Les Canyes tingué diverses localitzacions: la primera, al carrer dels Arbres, 15; i la segona, just al costat, donava al carrer de les Eixides. Actualment, l’antic Teatre de les Canyes és un garatge.

El Teatre de l’Estrella
El Teatre de l’Estrella té avui un ús privat com a taller de fusteria. Malgrat el seu estat constructivament precari, el cert és que encara avui en dia són visibles dos elements essencials de la tipologia teatral: el pis de l’amfiteatre i la boca d’escena, que resten testimonis de la memòria social, cultural i teatral d’Esparreguera.

El Teatre de l’Ateneu
Malgrat el rol històric que ha tingut l’Ateneu a la Vila des de la seva fundació l’any 1919, i la consegüent importància del seu casal des de la inauguració l’any 1929, el Teatre de l’Ateneu es va enderrocar per tal de construir la Biblioteca Municipal d’Esparreguera, inaugurada el 5 de setembre de 2014.


Bibliografia

Llibres

  • Castells, Joan; Castells, Francesc; Serra Alert, Joan. Esparreguera. Cent anys d’història gràfica. 1880-1980. Esparreguera: Ajuntament d’Esparreguera; La Passió d’Esparreguera, 1983 (2a ed. 1999).

 

Informes

  • Castells, Joan (coord.); Moreno, Lluís; Escuder, Marcel. Pla d’ús de les infraestructures i dels equipaments culturals d’Esparreguera. Esparreguera, 2003.
  • Institut Cerdà. Projecte d’ampliació del Teatre d’Esparreguera. Estudi socioeconòmic. Barcelona, 2003.
  • Centre d’Estudis i Recursos Culturals. Pla d’acció cultural d’Esparreguera. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2010.
  • Martínez Badia, Josep Oriol. Estudi d’arquitectura. Informe del conjunt d’edificacions del Teatre de La Passió d’Esparreguera. En relació al compliment de les normatives vigents per al desenvolupament d’espectacles públics, especialment les corresponents a mesures de seguretat i estat actuals de conservació. Esparreguera, 2017.

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x