Logo Institut del Teatre

Estudis escènics: quaderns de l'Institut del Teatre

Comparteix
Tipologia: Revista acadèmica
Periodicitat: Irregular al llarg del temps. Des de 2007, de periodicitat bianual
Dates: 1957-actualitat, amb interrupcions
Territori: Catalunya
Redactor/a: Gerard Guerra
Persones vinculades

Carles Batlle; Magda Puyo; Àlex Broch; Joan Casas; Jordi Font; Pau Monterde; Jordi Coca; Jaume Melendres; Guillem-Jordi Graells; Francesc Castells; Joan Abellan; Josep Montanyès; Xavier Fàbregas; Hermann Bonnín; Guillermo Díaz-Plaja.


Continguts

Estudis escènics és la revista acadèmica de l'Institut del Teatre i de les seves escoles superiors de teatre i dansa. Fundada l'any 1957, acull treballs de recerca, articles de reflexió i de debat sobre les arts escèniques a Catalunya i el món, a més de dossiers específics i temàtics, un ampli quadern de dansa, documentació sobre la temporada de les arts escèniques a Catalunya i ressenyes bibliogràfiques de les novetats editorials sobre el camp i l'àmbit de recerca de la revista. Té els seus articles sotmesos a doble revisió, té una periodicitat bianual i s’edita en format digital. Des del número 32 tots els articles són en català i castellà i disponibles en format digital. Del número 32 al 41 la revista conté els següents apartats: articles científics, dossiers monogràfics, quadern dansa, obra teatral inèdita, documentació sobre la temporada de les arts escèniques a Catalunya, ressenyes bibliogràfiques de les novetats editorials sobre l’àmbit de la revista i crítica de la temporada teatral catalana. En els seus estudis, la revista vol establir una base de coneixement històric, però també vol fixar les reflexions i les anàlisis sobre la més estricta contemporaneïtat.


Trajectòria

La revista va ser fundada —en castellà— l'any 1957 en el context de l'Institut del Teatre dirigit per Guillermo Díaz-Plaja. Des d'aleshores fins a l'any 1969 van publicar-se un total de tretze números. Durant aquest període no hi ha una direcció concreta de la revista ni un consell de redacció.

Després d'aquesta primera etapa, amb l'entrada a la direcció d’Hermann Bonnín l'any 1971, la revista, aleshores dirigida per Xavier Fàbregas, va reprendre's el juliol de 1972 amb el número 14. Aquesta segona etapa va allargar-se fins al número 21, del setembre de 1976, moment en què va deixar de publicar-se.

La tercera etapa va començar el març de 1983 amb el número 23. L'aleshores director de l'Institut del Teatre, Josep Montanyès, va crear un consell de redacció en el qual hi havia Joan Abellan, Francesc Castells, Xavier Fàbregas, Guillem-Jordi Graells i Jaume Melendres. Amb la mort de Fàbregas l'any 1985, va ser Jordi Coca qui va ocupar el seu càrrec, el qual, a més, va esdevenir director de la institució a partir de 1988. Aquesta tercera etapa va acabar amb el número 31, del desembre de 1990.

Aleshores la direcció de l'Institut del Teatre, primer a càrrec de Jordi Coca i a partir de 1992 de Pau Monterde, va modificar el criteri professional i va decidir no fer política d'edicions. Això va tenir molt a veure amb la redefinició de la seva oferta acadèmica dins del marc de la LOGSE, moment en què els estudis teatrals se situen al nivell universitari, i també amb els diversos canvis de seu de la institució fins que finalment va ubicar-se a l'anomenada Ciutat del Teatre, situada al voltant de la plaça Margarida Xirgu, a Montjuic. És així com va haver-hi una aturada de disset anys, durant els quals la revista no va publicar-se.

Amb l'arribada a la direcció de l'Institut de Jordi Font, sorgeix novament l'oportunitat de tornar a publicar la revista, cosa que es produeix l'any 2007, amb Joan Casas com a director de la publicació. Amb el número 32, aparegut a la tardor, es pretén restablir la normalitat de l'edició amb el compromís de publicar la revista dos cops l'any, a la tardor i a la primavera. El número 37, de la tardor de 2010, és un monogràfic d'homenatge a Jaume Melendres, mort el novembre de 2009. A partir de 2011, Àlex Broch assumeix la direcció de la revista, en substitució de Casas, càrrec que va ocupar fins a 2015, moment en què, amb el canvi en la direcció de l'Institut del Teatre, ara a les mans de Magda Puyo, Carles Batlle s'ocupa de l'edició de la revista, juntament amb un consell editorial (Davide Carnevali, Sílvia Ferrando Luquín, Roberto Fratini, Enric Gallén, Lluís Hansen Fors, Diana Martín González, Víctor Molina, Antoni Ramon, Bàrbara Raubert, Anna Solanilla Roselló, Anna Valls) i un comitè científic (Denise Boyer, Àlex Broch, Joan Casas, Jordi Coca, Joseph Danan, Sharon Feldman, John London, Juan Mayorga, Biel Sansano).


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x