Logo Institut del Teatre
Tipologia: Revista especialitzada en arts del carrer
Periodicitat: Trimestral
Dates: 1-9-1999
Territori: Edició: Vila-real (Plana Baixa, País Valencià). Distribució: Estat espanyol i els cinc continents
Redactor/a: Jordi Jané i Romeu
Persones vinculades

Fundadors: Leandre Escamilla, Mireia Marqués i Manuel V. Vilanova (equip directiu de la companyia Xarxa Teatre).
Directors: Pasqual Mas (1999-2011), Manuel V. Vilanova (2011-actualitat).
Cap de redacció: Sixto Barberà (núm. 34, primavera 2008-actualitat).
Disseny i maquetació: Carles Abad (núm. 1-54) i Bjordan Marketing Online (núm. 55-actualitat).
Redactors (núm. 73, hivern 2017): Leandre Escamilla, Òscar Luna, Mireia Marqués, Vicent Martí, Pedro Portalés i Marina Vilar.
Col·laboradors (núm. 73, hivern 2017): Jordi Bertran, Henry Krul, Bienve Moya, Enric Arenós «Quique» (dibuixant), Roser Mezquita, Laia Vilanova i Biel Sansano.

Els col·laboradors són especialistes internacionals en les arts de carrer i les festes tradicionals, professors universitaris, crítics, teòrics i investigadors. A més dels ja citats, i entre molts d’altres, hi han publicat o hi publiquen: Fabien Audoren, Maryse Badiou, Henri Bouché, Anjo de Bont, Nel Diago, Marianna Digrazia, Ramon Felipó, Alfred Fort, Floriane Gaber, Laurent Gachet, Toni González, Kristina Goikoetxea, Hadi Kurich, Pau Llacuna, Francesc Massip, José Monleón, Tortell Poltrona, Rafa Salinas, Josep-Lluís Sirera, Jeremy Shine, Anne Tucker i Celine Verkest.

Entre els fotògrafs: Jacques Mallecot & Viviane Michel, J. M. Coubart (França), Manuel Melchor (Mèxic). Dels Països Catalans: Jesús Atienza, RBK Casalta, Lola Torres i Antonio Pradas.


Continguts

Fiestacultura tracta de totes les arts de carrer: teatre, animació, música, mim, circ, dansa, pallassos, il·lusionisme, titelles, ombres, màpping, manifestacions parateatrals, esdeveniments inusuals, instal·lacions urbanes, etc., i atén tant les arrels antropològiques de la festa tradicional i popular com la seva evolució contemporània. Mitjançant notícies d’actualitat, cròniques, crítiques, reflexions, teoria, entrevistes, opinió, reportatges o novetats editorials, contempla companyies i festivals de totes les tendències i estils, aborda temes de política cultural i difon expressions artístiques i culturals d’arreu del planeta. De l’alternança de temes especialitzats amb articles divulgatius en resulta una publicació tan atractiva per al públic en general com útil per a totes les branques professionals (artistes, productors, programadors, crítics, directors de festivals, etc.).


Trajectòria

Creada per la companyia Xarxa Teatre per compensar la invisibilitat de les arts de carrer en els mitjans generalistes, és l’única revista estatal —i de les poques al món— dedicada exclusivament a les arts de carrer.

Amb la idea que «també es pot fer cultura valenciana en castellà», s’escriu en aquest idioma pensant en els mercats espanyol i hispanoamericà. Es publica a quatre tintes i en format 21 x 26 cm. El nombre de pàgines ha anat variant (de les vint del número 1 fins a depassar les cent en alguns monogràfics), i sembla estabilitzada entre les quaranta-vuit i les cinquanta-dues. S’edita en paper, però des del web de la revista es pot accedir al sumari i als primers paràgrafs de tots els articles de tots els números.

El 2006, la fira Umore Azoka (Leioa, País Basc) va atorgar el Premi de les Arts Escèniques a Fiestacultura en reconeixement a la sostinguda tasca de divulgació, promoció i dignificació de les arts de carrer.

Fiestacultura no rep ni sol·licita subvencions. En alguna etapa ha remunerat els col·laboradors. Es finança amb les subscripcions i la publicitat i es distribueix per correu postal. A inicis de 2018 un exemplar costa 5 €, i la subscripció anual (4 números), 20 €.


Catàleg

A més de la publicació de la revista, Xarxa Teatre/Fiestacultura manté una línia editorial per a la difusió de les arts escèniques de carrer. Alguns títols són:

  • Escamilla, Leandre; Marqués, Mireia; V. Vilanova, Manuel. Memoria. Vila-real: Xarxa Teatre, S. L., 2002 (Colección Fiestacultura).
  • — La filla del Rei Barbut ’07. Memòria artística. Vila-real: Xarxa Teatre, S. L., 2008 (Col·lecció Fiestacultura).
  • Miralles, Remei; Sirera, Josep-Lluís. Xarxa Teatre. 25 años sin fronteras (edició en castellà, català i anglès). Vila-real: Xarxa Teatre, S. L., 2008 (Col·lecció Fiestacultura).
  • Escamilla, Leandre; Marqués, Mireia; V. Vilanova, Manuel. La escena callejera 1960-1984. Vila-real: Xarxa Teatre, S. L., 2010 (Colección Fiestacultura).
  • Luna, Òscar. Teatre de Carrer a Vila-real. 25 Festivals. Vila-real: Xarxa Teatre, S. L., 2013 (Col·lecció Fiestacultura).

Bibliografia

Mas, Pasqual. La calle del teatro. Hondarribia: Editorial Hiru, 2006.

Mas, Pasqual. Teatro de calle actual. Madrid: Amargord Ediciones, 2014 (Colección Cana Negra. Ensayo).

Consultes en webs


Fonts iconogràfiques

Accés a les portades de totes les revistes: <http://www.fiestacultura.com/es/revistas>


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x