Logo Institut del Teatre

Plaça del Carme, 12, Tàrrega (Urgell).

Redactor: Ivan Alcázar Serrat

Dates: 1922
Descripció

L'arquitecte lleidatà Adolf Florensa (1889-1968) va ser l'autor del projecte de l'Ateneu de Tàrrega. Aquest projecte, d'arrel noucentista i allunyat de l'esperit modernista de l'etapa anterior, tenia composicions monumentals i geometries rigoroses, i només es construí parcialment, i és per això que presenta asimetries tant a la distribució com a la façana (que va ser remodelada l'any 1994). El projecte original de l'Ateneu proposava en la façana de dues plantes una simetria amb un cos avançat, on un pòrtic solemne amb columnes d'orde jònic menava a una escalinata semicircular, amb un estanyol al davant. El programa de l'edifici es repartia en planta també en tres naus o parts diferenciades, amb el teatre situat a la central.

Actualment, en la part frontal de l'edifici, a l'aire lliure, es troba l'antiga pista de ball i la terrassa del nou bar restaurant, un projecte de pavelló format per la juxtaposició de polígons octogonals. El projecte és del 1966, i els autors de l'obra, Lluís Domènech Girbau, Ramon Maria Puig, Lluís Sabater i Jaume Sanmartí, van ser reconeguts amb un premi FAD.

El teatre de l'Ateneu fou inaugurat l'any 1922 amb un aforament de 552 localitats repartides entre la platea (324), les llotges de platea (120) i les llotges del primer pis (108). La boca d'escena té unes mides de 8 m d'ample per 5,85 d'alçària, i l'escenari té una profunditat de 7,85 m des de la boca i una altura fins a la pinta de 13,07 m.

L'any 2001 es van canviar les butaques i s'intervingué en els camerinos i l'amfiteatre, i l'any 2004 es va remodelar la caixa escènica. La darrera reforma va anar a càrrec de l'arquitecte Josep Gràcia Sancho.

Al vestíbul del teatre, amb l'accés de les escales que pugen cap al segon pis, les parets laterals i el sostre mostren un conjunt de frescs realitzats l'any 1994 per Josep Minguell. Els frescs tenen un caràcter simbòlic i surrealista, i fan referència a l'art teatral.


Activitat

L'Ateneu de Tàrrega es va fundar l'any 1919, una vegada dissolt el Patronat de Sant Jordi. L'entitat va ser una iniciativa d'un grup de burgesos targarins, entre els quals hi havia Samuel Pereña i Reixach, i el mestre Amigó. L'Orfeó Nova Tàrrega (fundat l'any 1915) en va ser la primera secció, i en els estatuts de l'Ateneu s'assenyalava com a objectiu primordial «el desenvolupament de les Belles Arts (…) amb la finalitat que els seus socis puguin ser ciutadans útils a la nostra població i comarca en particular i a la nostra pàtria en general». Actualment, entre altres seccions, l'entitat acull l'Esbart Albada (1952), la coral infantil Mestre Güell (1963) i l'Agrupació Fotogràfica de l'Urgell.

BAT Teatre tingué el seu lloc de treball al teatre de l'entitat des de l'any 1962. Fundat l'any 1952, aquest grup tenia els orígens en la Benéfica Acción Teatral, sorgida d'Acción Católica. L'any 1984, des del BAT es va posar en marxa el I Concurs de Grups Amateurs de Teatre «Ciutat de Tàrrega».

Des de l'any 1999, els guanyadors del concurs participarien en la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega. A l'entitat actualment se celebren cicles de conferències organitzats per la mateixa entitat i altres associacions, cicles de cinema, amb la programació fixa del CineClub i del programa de la Filmoteca de Lleida, els concerts a la sala de l'Audiofòrum, un àmbit adjacent al saló-cafè i l'activitat teatral, amb espectacles en gira i la programació de FiraTàrrega com a línies principals. Des del 1984, el Teatre de l'Ateneu funciona com a teatre municipal de Tàrrega.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x