Logo Institut del Teatre
Territori: Plaça de Federico García Lorca. Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat)
Dates: 2010-act.
Redactor/a: Ivan Alcázar Serrat
Descripció

El Teatre Núria Espert es va construir en substitució de la sala polivalent que des de la dècada del 1980 se situava al costat del mercat municipal. Els projectistes pertanyien al despatx B01 Arquitectes (Lluís Domènech, Roser Amadó i Sander Laudy). El nou teatre municipal va configurar al seu voltant un espai públic més ampli, que ordenava els carrers adjacents, a tocar del Canal Sedó, una infraestructura hidràulica històrica i sense ús, i del traçat de les vies de tren. L'àrea urbana del teatre funciona ara com a ròtula urbana entre els teixits del creixement urbanístic que a la població tingueren lloc fins a la dècada del 1970, del nucli antic a la zona de la plaça Catalunya, i del posterior creixement que a la dècada del 1980 va unir aquesta àrea de la població amb els edificis del barri del Palau.

 

El projecte del conjunt arquitectònic planteja una peça principal de forma trapezoidal, formada per la sala i la caixa escènica, recoberta amb xapa metàl·lica minionda amb doble forat, abraçades per una sèrie de cossos menors per tal de permetre una adequació amb la topografia, i a la vegada dotar d'una gradació dels volums des de l'espai públic i els carrers perimètrics fins a l'edifici, cosa que també permet aïllar acústicament les sales.

 

Els cossos menors cap a la plaça allotgen la cafeteria, els vestíbuls i les sales d'exposicions, els espais de transició i les comunicacions en rampa, i són oberts i permeables, amb elements com ara la llarga pèrgola amb plaques fotovoltaiques que fa de façana de l'edifici cap a la plaça. Per l'altre costat del volum escènic hi ha l'espai polivalent, anomenat Federico García Lorca —on s'assaja dansa, es fan espectacles de petit format i per a públic infantil— i l'espai Salvador Espriu —un auditori de petit format a l'aire lliure— que estan situats al voltant d'un pati arbrat i a continuació d'una terrassa enjardinada, molt permeable amb els espais interiors, que és un dels elements cabdals del programa de sostenibilitat del projecte.

 

La sala teatral té una capacitat de 457 espectadors i divideix l'espai en la platea (250 butaques) i una segona platea (207 butaques), amb la particularitat que aquest segon espai, que fa les funcions d'amfiteatre i s'ocupa quan l'assistència de públic més nombrós així ho requereix, està no en pis en balconada al fons de la platea, sinó en un espai adjacent i diferenciat per un pendent més rost, separat de l'espai principal mitjançant un ampit.

 

Les mides de l'escenari són: 11 m d'amplada per 11'35 de profunditat, amb una corbata d'1,55 m i una boca d'escena amb 11 m d'amplada i 6 m d'alçària. El moll de càrrega i descàrrega i el muntacàrregues es troben a la part posterior de l'escenari.


Activitat

El Teatre Núria Espert es va inaugurar al novembre del 2010. Si anteriorment es feien actes a la sala polivalent, entre l'enderroc d'aquesta sala i la inauguració del nou teatre, l'activitat escènica i musical del municipi es va dur a terme al teatre de la Societat El Casino, una entitat històrica de la mateixa població.

 

Al Teatre Núria Espert hi ha espectacles de teatre, música i dansa en programació regular al llarg de l'any, tant de companyies locals com en gira, provinents del circuit privat o dels teatres públics.

 

Anualment se signen convenis i fórmules de col·laboració amb les companyies locals, com és el cas del Grup de Teatre Teatrandreu, o de la Cia. 4 Gags. Acull actes d'entitats i col·lectius socials i artístics, de l'Escola Municipal de Música i Dansa i de teatre escolar. Forma part dels Teatres en Xarxa, que reuneix sis equipaments del Baix Llobregat i l'Àrea Metropolitana: a més del Teatre Núria Espert, en formen part el Teatre Municipal Cooperativa, de Barberà del Vallès; Can Masarella, de Sant Boi de Llobregat; el Teatre Despí, de Sant Joan Despí; el Teatre Auditori del Mercat Vell, de Ripollet, i el Teatre Clavé, de Tordera.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x