Logo Institut del Teatre

Ball originari del País Valencià. No se celebra en l'actualitat de manera regular.

Redactor/a: Raül Sanchis Francés

Trajectòria

El Ball de Torrent és un ball teatral de caire popular i burlesc del qual es poden trobar referències documentals des del segle xvii, en forma de moixiganga dramàtica barroca, fins a la primera meitat del segle xx, com a espectacle de ball executat pels quadres de balls populars. Fou representat en múltiples ocasions a la ciutat de València i en altres indrets del País Valencià com, per exemple, Alacant, Aldaia, Castelló, Nules, Sogorb, Xàtiva i Xixona. També es troben notícies, encara que confuses, sobre celebracions a la ciutat aragonesa de Terol o, amb un format de quadre de balls populars, a Barcelona. Segons les dades documentals més reculades en el temps, però, el ball s'origina a la ciutat de València, promogut pel gremi dels robers. Recentment, s'han produït diversos intents efímers i aïllats per recuperar-lo a València, Torrent o Xàtiva.


Continguts

El Ball de Torrent presenta, des del punt de vista dramàtic, una estreta relació amb la festa popular i les mascarades de carrer protagonitzades pels personatges de la tradició escènica renaixentista i barroca del teatre en llengua catalana, les formes teatrals breus conreades al País Valencià durant el segle xviii i lligades al col·loqui, així com una correspondència amb els arquetips de la literatura entremesada de les lletres castellanes i, en general, amb les paradigmàtiques figures de la literatura europea hereva de la tradició festiva carnestoltesca i la cultura còmica popular. El ball, a més, és afí temàticament i formal a les processons burlesques i moixigangues parateatrals que es poden resseguir durant els regnats dels Àustries i dels Borbons o a les mascarades i encamisades populars, estudiantils o gremials, com les màixqueres celebrades per carnestoltes a la València del segle xvii. Des d'una perspectiva etnofestiva, s'observen notables similituds amb diverses representacions populars que encara se celebren avui dia, entre les quals destaquen el Ball de les Espies de les festes de Moros i Cristians de Biar (l'Alt Vinalopó), el Tio de la Porra de la Fira i Festes de Gandia (la Safor) i la Dansa dels Porrots de Silla (l'Horta) o el Ball de Gitanes pels Carnestoltes del Vallès i el tarragoní Ball de Dames i Vells a Catalunya. Musicalment, les melodies que acompanyen alguns dels balls estan relacionades amb la tradició renaixentista i barroca. Per exemple, el tema del ball dels ancians es pot identificar amb la «Melodia de villanos», una tonada ben popular en els balls tradicionals representatius que encara perviuen avui dia.


Bibliografia
  • Almela Vives, Francesc. «Coreografía valenciana. El ball de Torrent». Valencia Atracción, 83, juliol 1933, p. 104-107.
  • Amades Gelat, Joan. El Ball de Torrent. Separata de Anales del Centro de Cultura Valenciana. València: Consejo Superior de Investigaciones Científicas/Patronato de José María Quadrado, 1953.
  • Felip Sempere, Vicent. «El ball de Torrent a la Vila de Nules». A: Recull per a una història de Nules. Nules: Caixa Rural Sant Josep de Nules, 2000, p. 43-57.
  • Fuster, Joan. «Memoria del Ball de Torrent. I: Noticias y versiones». Valencia. Suplemento dedicado a sus hombres, a su historia [...]. València, 2 de desembre de 1955, p. 1.
  • Fuster, Joan. «Memoria del Ball de Torrent. II: Argumento». Valencia. Suplemento dedicado a sus hombres, a su historia [...]. València, 9 de desembre de 1955, p. 3.
  • Fuster, Joan. «Memoria del Ball de Torrent. III: Importancia y sentido». Valencia. Suplemento dedicado a sus hombres, a su historia [...]. València, 16 de desembre de 1955, p. 3.
  • Mestre, Toni. «El Ball de Torrent». A: Ariño, Antonio (dir.). El teatre en la festa valenciana. València: Consell Valencià de Cultura, 1999, p. 377-384.
  • Sanchis Francés, Raül; Esteve-Faubel, José María. «Historiografia del “Ball de Torrent”: De
    la moixiganga barroca al quadre de balls populars valencians (1692-1929)». SCRIPTA. Revista internacional de literatura i cultura medieval i moderna, núm. 1, 2013. <https://ojs.uv.es/index.php/scripta/article/view/2586>.
  • Valero Montero, Gonçal. «El Ball de Torrent». L'avenç literari, artístic, científic. Revista mensual il·lustrada, 2a època, any IV, núm. 8, 1892, p. 237-244.
  • Valero Montero, Gonçal. «Coreografía valenciana retrospectiva. El baile de Torrente». El Archivo: revista literaria semanal, vol. VII (I), 1893, p. 213-222.
  • Valero Montero, Gonçal. «Coreografia valenciana retrospectiva. El ball de Torrent». A: Ribelles Comín, Josep (ed.). Biblioteca valenciana popular, 1914, p. 69-80.


Enllaços

Representació de l'espectacle «El Ball de Torrent», Teatre de la Societat el Micalet de València (l'Horta, País Valencià), 21 de febrer de 1993. El muntatge és obra del grup de danses Alimara. http://youtu.be/dPGPJcQLI2o

Representació de l'espectacle «El Ball de Torrent: sense desordres ni aldarulls», Gran Teatre de Xàtiva (la Costera, País Valencià), 24 i 25 de febrer de 2012. L'escenografia és de Salvador Moscardó, els balls de Raquel Langa i la música arranjada i interpretada per per la Capella d'Art Músic. La posada en escena és de Teatre de la Lluna, sota la direcció de Víctor M. Torres. [Diari Portal de Xàtiva, 2 de març de 2012]. http://portaldexativa.es/el-ball-de-torrent-recuperacio-del-nostre-patrimoni-immaterial/


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x