Logo Institut del Teatre
Territori: Plaça de la Mercè, 3. Girona
Dates: 1985
Redactor/a: Albert Reverendo Mascort
Descripció

L’Auditori és un dels espais del Centre Cultural la Mercè, un equipament municipal polivalent obra dels arquitectes Jordi Bosch, Joan Tarrús i Santi Vives que acull l’Escola Municipal d’Art (EMA) i l’Escola Municipal d’Humanitats (EMHU). Ubicat a la Plaça de la Mercè, ocupa la nau gòtica de l’antic convent de l’ordre dels mercedaris, datat al segle XIV. De l’època fundacional només en queda la nau on actualment hi ha el teatre, donat que el convent fou enderrocat i reconstruït a mitjans segle XVII per a poder fortificar el Baluard més proper de la muralla. La Mercè funcionà com a convent fins la Desamortització de principis de segle XIX, quan passà a ser propietat del ministeri de guerra servint primer com a caserna i llavors com a hospital militar. Després d’un període d’abandonament que comprèn del 1968 al 1980, l’Ajuntament l’adquirí en estat ruïnós per a establir-hi l’actual centre cultural i la sala d’espectacles. S’inaugurà com a tal l’any 1985, obra del despatx de l’arquitecte Arcadi Pla.

Pel que fa a l’Auditori, es tracta d’una sala estructurada a partir d’una nau central amb capelletes laterals i rematada amb arcs ogivals i un sostre de fusta policromada. La seva distribució és canviable, si bé en la gran majoria de les ocasions hi ha muntada una grada amb capacitat per a 250 persones. L’escenari és fet de tarimes de rosco amb planxat de fusta negra de 10 metres de llarg per 7 metres de fondària i generalment conté càmera negra a la italiana. Al seu torn, les primeres capelles poden utilitzar-se a mode de llotja.


Activitat

L’Auditori la Mercè és un espai que es pot llogar i alhora ofereix programació pròpia de teatre, concerts, conferències, esdeveniments de l’EMA i l’EMHU. Acull el Festival Independent Pepe Sales, que es dedica anualment a un artista diferent, i que inclou espectacles escènics a partir de la seva obra. Alhora, La Mercè és un dels espais del festival Temporada Alta, on s’hi ha representat espectacles com Livalone de Francesc Cuéllar i Alejandro Curiel, Kultur de El Conde de Torrefiel o La Melancolía del turista de Shaday Larios i Jomi Oligor (edició 2019).


Bibliografia

Carmaniu, Xavier. Un pròleg de set segles. Història de l'edifici de La Mercè. Girona: Ajuntament de Girona, 2005.

Centre de Documentació COAC. Arxiu Històric. Entrada «Centre Cultural La Mercè». <http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=la+merce&adreca=&poblacio=&page=1&pos=1>

Fitxa tècnica de La Mercè per l’Ajuntament de Girona. <http://www.girona.cat/teatre/zip/info_tec_la_merce.zip>


Enllaços

La Mercè, agenda. Ajuntament de Girona <http://www2.girona.cat/ca/ccm/agenda>

Festival d’Art Independent Pepe Sales <http://www.festivalpepesales.org/>


Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x