Logo Institut del Teatre

Carrer Verdaguer i Callís, 12, Barcelona

Redactor: Ivan Alcázar Serrat

Dates: 1887
Descripció

L'Antic Teatre està situat al pis principal d'una casa senyorial de finals del segle xviii, amb un pati interior arbrat i una gran terrassa amb un pavelló, que era el local del Cercle Barcelonès de Sant Josep, o Círculo Barcelonés de Obreros, bajo la Advocación de San José. Aquesta entitat va instal·lar la seva seu al carrer Verdaguer i Callís (aleshores, carrer Pedro Lastortras) l'any 1951, en ser enderrocada la que ocupava a causa dels treballs d'obertura de l'avinguda de la Catedral.

L'any 2003 essent ja Semolinika Tomic la directora de l'Antic es fa una primera reforma arquitectònica de la sala sense canviar-ne els elements substancials, però eliminant la tarima de l'escenari. Amb la intervenció arquitectònica dels anys 2008 al 2010, de l'arquitecte Josep Gràcia, es va arranjar la sala i altres dependències de l'entitat (cabina de control, oficines, serveis), i mentre van durar les obres l'activitat escènica es va traslladar a L'Adriantic, una nau de Sant Adrià de Besòs que acull també els artistes en residència. La segona fase de les obres de reforma preveu, a part dels treballs de rehabilitació de la façana i la coberta de l'edifici, el backstage (camerinos i magatzem) i un nou sistema de grades.

La sala de teatre de L'Antic Teatre té una disposició frontal del públic, sense que sigui exactament un teatre a la italiana, ja que no té boca d'escena, ni un escenari amb tarima, ni un teler. Les dimensions de la sala són de 22 m de profunditat, 5,20 m d'amplada i 4,4 m d'alçària. L'espai escènic és de 5,2 m d'amplada, 9 m de profunditat i 4,4 m d'alçària. L'aforament de la sala és de setanta cadires aproximadament, amb una grada desmuntable.


Activitat

El Cercle Barcelonès de Sant Josep va ser fundat el 1887; en va ser l'impulsor i primer president l'arquitecte Joan Martorell, vinculat al conservador Cercle Artístic de Sant Lluc. Els objectius del Círculo eren religiosos, instructius i morals, i l'entitat oferia classes i cursos als obrers i els seus fills, activitats recreatives i actes benèfics. Aquestes activitats es van anar diversificant, i a la dècada del 1970 el Círculo oferia classes de música, cant i dicció, tècniques de teatre, activitats de cinema i arts plàstiques. A l'entitat hi havia activitat escènica des dels primers anys, abans del trasllat al carrer Verdaguer i Callís, i el teatre amateur va seguir durant el segle xx. Als anys setanta s'hi incorporaren diferents penyes, grups i escoles locals amb activitat teatral. Altres iniciatives i actes que van tenir lloc al Círculo al llarg dels anys setanta i vuitanta van ser el cabaret Pierrot, el cineclub del grup Jaris i l'Agrupació Ciclista Independent.

Després d'un període decadent i amb poca activitat, l'any 2003 els artistes escènics Semolina Tomic i Sergi Fäustino van començar a treballar a l'espai amb la idea inicial d'usar-lo com a lloc de creació i d'assaig, però finalment els nous responsables van obrir L'Antic també a la programació. El 23 d'abril es va reinaugurar l'espai, i el 24 s'hi féu el primer espectacle, dins el cicle Bona gent de Roger Bernat. Del 2003 al 2005 l'espai es va autogestionar (sota el nom d'Associació Cultural El Molino Atòmic). Després d'una primera temporada, L'Antic Teatre va rebre el premi FAD-Sebastià Gasch d'arts parateatrals 2004. L'Antic Teatre té una programació regular des del 2003 i se centra en l'exhibició i el suport a la creació en l'àmbit de les arts escèniques: circ, clown, performance, dansa, noves dramatúrgies, nous llenguatges del cos i moviment, noves tecnologies, teatre físic i teatre d'objectes. Ha teixit una xarxa de col·laboracions amb companyies i altres centres en l'àmbit europeu, formant part de la xarxa Trans Europe Halles (http://teh.net/). Programa i promou recitals, debats, laboratoris, concerts i cicles audiovisuals. 


Bibliografia
  • Alcázar Serrat, Ivan. Antic Teatre: de l'advocació de Sant Josep a l'escena emergent. Laboratori d’arquitectura teatral i espais de potencial escènic. TheatresAtRisk.org. Publicacions aperiòdiques n. 11. 09. Barcelona: Departament de Composició Arquitectònica; Universitat Politècnica de Catalunya, 2001. <http://www.theatresatrisk.org/go/IMG/pdf_09_Antic_Teatre_versio_web_2.pdf>. [Consulta: 1 febrer 2013].
  • Tierz, Carme; Muniesa, Xavier. Barcelona ciutat de teatres. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Viena edicions, 2013, p. 33-34.

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x