Logo Institut del Teatre

Jornada Educació i Titelles

Comparteix

24.10.2015

Marionetes Nòmades. Burkina Faso.

L’Institut del Teatre també acull, en el marc del festival IF Barcelona, la V Jornada Internacional Educació i Titelles: ‘Els titelles, un alter ego que gestiona les emocions’

Els titelles com un recurs per aprendre a gestionar les emocions, a la manera d’un “alter ego” que ens ajuda a entendre el que sentim i el que fem sentir als altres, així com arribar a comprendre perquè tenim emocions oposades entre si davant d’una mateixa situació. Heus aquí una manera succinta de definir el tema de la Jornada.

Sabut és que els titelles intervenen decisivament com a mediadors de les emocions i com a comunicadors naturals. La connexió directa amb l’usuari explica la seva eficàcia en l’educació emocional. Aquest “alter ego” no ens posa en perill i ens permet  expressar lliurement el que ens preocupa. El vincle íntim amb el titella com a prolongació de l’individu fomenta un sentiment de confiança tant en el nen com en l’adult. Gràcies a això, podem apropar-nos o apartar-nos dels estímuls que generen emocions negatives o positives sense sortir-ne perjudicats. L’espai de joc i diversió que genera la manipulació dels titelles ens facilita la relació amb els altres i crea un receptacle que afavoreix l’auto aprenentatge.

Aquesta jornada pretén mostrar un tast de la feina que s’està fent amb els titelles i constatar els bons resultats obtinguts. Les persones que vénen a mostrar-nos el seu treball són professionals en la matèria i porten molts anys dedicats a investigar els beneficis emocionals que origina en la psique l’utilització terapèutica dels titelles.

(Text de Teia Moner)

Programa de la Jornada del dissabte 24 d’octubre:

Matí

09:00 h. Recepció i lliurament de material

09:15 h. Inauguració

09:30h. Preàmbul a càrrec d’Elia López. Mestra d'Educació Infantil i Primària, Psicopedagoga i Doctora per la Universitat de Barcelona. És professora del Departament DOE (Didàctica i Organització Educativa) de la Universitat de Barcelona. Compagina la seva tasca docent amb la formació, assessorament i investigació sobre educació emocional. És integrant del GROP, Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica.

10:00 h. De l'ombra al color; el titella, un suport emocional. Conferència a càrrec de Richard Bouchard, Quèbec. Canadà. Director general i artístic d’ÉNAM (Escola nacional per l’educació amb la marioneta). Membre de RIMES (Réseau International Marionnettes, Éducation et Santé). En els tallers del programa del treball amb titelles de l' ÉNAM, el titella es converteix en un doble que suporta el patiment de la persona que el crea, que el manipula i li dóna vida.

10:45 h. Torn obert de paraules

11:00 h. Descans

11:30 h. “Crear és un acte de resistència”. Conferència a càrrec de Eleni Papageorgiou, Grècia. Psicòloga, Pedagoga i Arterapeuta. Formadora en mediació i marioneta en l’EPPS (Escola pràctica de Serveis Socials) a Cergy Pontise. França. Formadora de màscares i drama al Puzzle, Associació d’arteràpia de Nord-Pas-de-Calais a Lille. França. També ha format persones interessades en muntar tallers terapèutics.

12:15 h. Torn obert de paraules

12:30 h. Presentació d’experiències i materials. Activitats realitzades amb titelles arreu.

  • Rosario Alarcón. Titellaire i arterapeuta. Transformar la història personal amb ajut dels titelles. Le Théatre de Carton. Andalusia i resident a França
  • Jonathan Sánchez. Mestre. Art i Creativitat: L’alter ego a través dels titelles de Paul Klee. Escola Roc Alabernt. Terrassa
  • Núria Mestres. Titellaire i arterapeuta. El titella: caçador d’accions inconscients. Procés creatiu amb un grup de discapacitats a partir de la construcció individual d’un titella.
  • Ruth Revaliente i Marta Torrico. Mestres. El doble i les ombres. Treball cooperatiu entre P5 i 6è de l’ Escola Palau. Palau-solità i Plegamans.
  • Esther Prim i Teresa Forcada. Titellaire i mestra. Capses d’anada i tornada (del jo al nosaltres).
  • Teia Moner. Mestra, Pedagoga terapeuta, titellaire i maga. El dol i la seva projecció. Palau-solità i Plegamans.


13:45 h. Torn obert de paraules

14 h. Dinar

Tarda

16:00 h. Taller simultani de construcció i manipulació de titelles. Richard Bouchard, (Canadà) i Eleni Papagéorgiou. (Grècia)

19:00 h. Visita Exposició a l’Arts Santa Mònica: “Figures del desdoblament. Titelles, màquines i fils.”

19:30 h. Acte de cloenda. Actuació a càrrec de l’Associació Grup de Teatre IMAGINA amb l’espectacle “Zapatillas amarillas”.
IMAGINA és un grup de teatre amateur que es formà l’any 1998 com a projecte terapèutic i de rehabilitació psicosocial i que ha estat
impulsat pels serveis comunitaris de l’Ordre de les Germanes Hospitalàries de Benito Menni de Sant Boi de Llobregat. Actualment és un grup autònom gestionat pels propis membres.

Informació:

Lloc: Institut del Teatre de Barcelona
Organitza: Teia Moner, IF Barcelona, Institut del Teatre de Barcelona
Comissió organitzadora: Giulia Poltronieri, Teia Moner

Activitat inclosa en el pla de formació  permanent pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (es certificaran 10 hores).

Inscripció:
info@ifbarcelona.cat

TAULA PREUS SIMPOSI I V JORNADA TITELLES I EDUCACIÓ

Només Simposi  

  Simposi i Jornada  

Només Jornada

Estudiants, aturats, socis UNIMA, jubilats, Institut del Teatre

20 €

30 €

 

Socis putxinel·li 

10 €

30 €

 

General

30 €

45 €

 

Comunicants general

60 €

80 €

 

Comunicants reduïda

35 €

60 €

 


Per a inscripcions i més informació genèrica de la Jornada, escriure a info@ifbarcelona.cat


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
mae.it@institutdelteatre.cat

 

Carregant...
x