Logo Institut del Teatre

Ressonàncies IT. José y la Barcelona disidente

Comparteix

Del 26.11.2021 al 12.12.2021

José y la Barcelona disidente

Amb els exalumnes Úrsula Tenorio, Andrea Pellejero, Rut Girona, Marchel Fenocchio i Alejandro Peñafiel i l'alumne Aleix Garcia.

A partir de la vida de José Tenorio, aquest espectacle ens endinsa en la dissidència sexual i de gènere de la Barcelona dels anys 70 i 80 del segle XX. Un exercici de memòria col·lectiva per reconstruir la identitat de José a partir de testimonis personals. Lalinea va ser companyia resident la temporada passada i ens va mostrar el procés de creació de l’espectacle, que va culminar al Grec 2021 Festival de Barcelona en format d’instal·lació. Ara, torna al Lliure.

José Tenorio no va ser un personatge públic, era una persona anònima que, com moltes altres, es va refugiar a Barcelona per poder viure a la seva manera. Fill de Cadis, des de ben jove va tenir clar que volia ser transformista. Al 1971 va venir a la ciutat per provar sort als escenaris, malgrat que mai va poder dedicar-s’hi professionalment. Tot i que va mantenir una bona relació amb la família, duia una vida reservada: ni ell explicava detalls, ni la família feia preguntes. Al 1993 va morir de sida al seu poble natal, La Línea de la Concepción. La seva història real i el motiu de la seva mort van ser amagats.
L’Úrsula Tenorio, directora de la companyia i besneboda del protagonista, vol homenatjar el seu besoncle i les vides de persones com ell, que van decidir viure la seva identitat plenament tot i les normes socials de l’època.

Lalinea, companyia resident del Teatre Lliure la Temporada 20/21, ha dut a terme una investigació que culmina un any després amb l’estrena de José y la Barcelona disidente. Aquest procés es va obrir a públic amb la mostra del work in progress, que es va plantejar com un espai de diàleg on explorar conjuntament amb l’espectador el material artístic i documental que la companyia havia recollit en aquell moment. Es partia d’un punt de vista historicista per, a través del context de la Barcelona de l’època, reconstruir la vida de José Tenorio.

Ara, presenten una instal·lació performativa que fa un retrat íntim de José des del qual ens acosten a la dissidència de la ciutat a partir de la sensorialitat.

INTÈRPRETS
Alejandro Avrai, Aleix Castany / Aleix García, Goliarda Parda (aka Marcel Fenocchio), Andrea Pellejero, Úrsula Tenorio

INTERPRETACIÓ MUSICAL
Sergio Camacho
TEXTOS
Aleix Castany
ESPAI ESCÈNIC
Enric Naudi i Úrsula Tenorio
VESTUARI
Aleix García
IL·LUMINACIÓ
Enric Naudi i Jordi Baldó
ESPAI SONOR
Sergio Camacho
AUDIOVISUALS
Miguel Galván
COPRODUCCIÓ
Teatre Lliure i Lalinea
AMB LA COL·LABORACIÓ DE
Centre LGTBI de Barcelona, Casal Lambda, Fundació Enllaç, GENI (UB), MEDUSA (UOC), CC Parc Sandaru, Fabra i Coats, Nau Ivanow i Gerard Campos
AMB EL SUPORT DEL
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Més informació i compra d'entrades en aquest enllaç

 

RESSONÀNCIES IT és un recull informatiu dels espectacles externs en què participen professors, alumnes o graduats recents de l'Institut del Teatre. Si esteu interessats en difondre algun espectacle envieu la informació a comunicacio@institutdelteatre.cat


Horari
De dimecres a dissabte a les 20 h
Diumenge a les 18 h


Preu
9 € - 29 €
9 € - alumnes de l'Institut del Teatre. Per poder gaudir d'aquest descompte heu de seleccionar Institut del Teatre en el moment de fer la compra a la pàgina web.


Ubicació

Teatre Lliure


Adreça
Pg. Santa Madrona, 40-46
Pl. Margarida Xirgu, 1
08004 Barcelona


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x