Logo Institut del Teatre

Premi Adrià Gual 2020: Annobón

Comparteix

Del 24.9.2021 al 26.9.2021

Annobon, premi adrià gual 2020. Imatge de Sol Bela Mele

Annobón és una illa situada enmig de l’oceà Atlàntic que forma part de Guinea Equatorial. L’illa fou utilitzada pels portuguesos com a parada d’avituallament per als vaixells que transportaven esclaus des del continent africà fins a les costes d’Amèrica. Espanya la va colonitzar des de finals del segle XVIII fins al 1968. El 1973, Annobón va patir una epidèmia de còlera que va matar la meitat de la població. Guinea Equatorial s’acabava d’independitzar d’Espanya i el que passava en aquesta illa africana semblava no importar ni al dictador del país ni a la seva antiga potència colonial. La novel·la Arde el monte de noche (2009) ens trasllada a aquella època i narra a través dels ulls d’un nen la bellesa i la violència que es vivia a l’illa en aquell temps. És l’obra més elogiada de l’escriptor annobonès Juan Tomás Ávila Laurel, refugiat a Sant Cugat del Vallès des del 2011. Traduït a llengües diverses, el llibre està descatalogat en castellà, l’idioma en el qual es va escriure, i mai no s’ha publicat en català. Tampoc no és fàcil de trobar a Guinea Equatorial, el setè país amb menys llibertat d’expressió del món.

Ávila Laurel és el protagonista del documental L’escriptor d’un país sense llibreries (2019), presentat en la darrera edició de la Fira del Llibre de Frankfurt (Alemanya). El film narra el seu viatge de retorn a Guinea Equatorial malgrat el risc que assumeix pel fet de ser un dels principals intel·lectuals que s’oposen al dictador Teodoro Obiang. Aquest militar, format a Saragossa, governa el país des del 1979 amb un estil franquista, gràcies a la complicitat de les elits empresarials i culturals espanyoles.

L’obra Annobón s’estrena al Grec Festival de Barcelona interpretada per l’actor afrocatalà Ricard Boyle. Està codirigida per Andrea Bel i Recaredo Silebo Boturu, de la companyia Bocamandja, una de les ànimes de l’escena guineana.

El text ens trasllada a un entorn tropical on tot gira al voltant de la pesca i la vida en comunitat. És un viatge íntim fins a l’únic país africà que té el castellà com a llengua oficial i que, fins fa 52 anys, va ser una província espanyola més.

Després de la independència, Guinea Equatorial va ser esborrada dels llibres d’història i va passar a ser matèria reservada. Aquesta peça busca recuperar la memòria oblidada amb la voluntat d’aportar al teatre una perspectiva decolonial. El cos, mitjançant el moviment, la paraula i la imatge, dialoga amb les representacions colonials imposades, establint una resistència a través de la veu, la llengua, les tradicions i l’herència cultural autòctona, que perduren malgrat segles d’opressió i oblit.

Un recordatori necessari de l’impacte que encara té el franquisme i de l’empremta colonial en un país, Guinea Equatorial, del qual Barcelona va exercir de metròpolis principal.

Una coproducció del Grec 2021 Festival de Barcelona, l'Institut del Teatre i Fora de Quadre. 

Amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, la Generalitat de Catalunya, la Sala Uref de La Floresta, el Centre Cívic Parc Sandaru i el Centre Cívic Drassanes de Barcelona.

 ---------------------

Aquest espectacle va obtenir el premi Adrià Gual 2020 que concedeix l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, i també ha estat finalista de l'edició número tretze del Premi Quim Masó de Producció Teatral. La seva estrena estava programada pels dies 16, 17 i 18 de juliol al Teatre Lliure però les representacions es van haver de cancel·lar a causa del Covid-19.

Text original: Juan Tomás Ávila Laurel 
Adaptació i dramatúrgia: Esteve Mulero 
Codirecció: Andrea Bel, Recaredo Silebo Boturu 
Dramaturgista: Joan Escrivà-Escolà 
Interpretació: Ricard Boyle 
Escenografia, disseny de llums i vestuari: Sara Espinosa 
Espai sonor: Ubaldo
Visuals: Georgina Surià
Imatges: Josep Gutiérrez
Coordinació tècnica: Oriol Mestre
Tècnic de llums: Gabriela Bianchi
Tècnic de so: Xavier Miñarro
Vídeos a les xarxes: Norma Nebot
Assessorament: Mar Garcia, Celeste Muñoz i Aina Juanet 
Estudiant en pràctiques (MUET): Adeline Flaun 
Producció: Marc Serena 
Fotografia: Sol Bela Mele


Horari
20 h


Preu
Aforament limitat. Reserva d'entrades a teatres.it@institutdelteatre.cat
ENTRADES ESGOTADES!


Ubicació

Plató


Adreça
Plaça Margarita Xirgu, s/n
Barcelona


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x