Logo Institut del Teatre

Exposició «Cartografia teatral: Barcelona, Madrid»

Comparteix

Del 27.9.2018 al 18.10.2018

Exposició cartografia teatral

El mapa teatral contemporani d’una ciutat consta de diverses capes. A les sales històriques se sumen altres de més modernes, situades en àrees amb vocació de centralitat. Els edificis de caràcter més monumental i grandiloqüent conviuen, per exemple, amb humils teatres de societats cíviques i ateneus, o amb les sales alternatives, refugis de l’avantguarda escènica i cultural, que apareixen disseminades pels barris. Aquest és el plantejament d'aquesta exposició on, d'una manera sintètica, s'ofereix una mirada comparada al lloc teatral de Madrid i Barcelona. La hipòtesi de partida considera que l’evolució del mapa teatral d’una ciutat es mou en paral·lel a la seva història.

Així, i com si es tanqués l’objectiu d’un zoom, el panorama dibuixat comença abastant la ciutat sencera, per continuar retallant els territoris on les arts escèniques han estat —i a vegades encara són— protagonistes de la vida urbana, per acaba entrant en l'interior d'alguns locals que allotgen activitat teatral. Els mapes que es presenten mostren una imatge alhora sincrònica i diacrònica dels sistemes teatrals de Barcelona i Madrid. Les fotografies dels locals, sempre preses amb el mateix criteri de punt de vista, retraten un paisatge ampli i heterogeni, on tenen lloc una multiplicitat de manifestacions escèniques.

Comissariat, disseny i mapes teatrals:
Guillem Aloy, Felisa de Blas, Almudena López Villalba, Antoni Ramon, Carlos Villarreal

Fotografies:
Barcelona - Laura van Severen
Madrid - Ernesto Serrano

Aquesta exposició és un resultat del Projecte d’Investigació: Cartografia Teatral: España (BIA 2016-77262-R) del Programa Estatal de I+D+i Orientada a Los retos de la sociedad. Ministerio de Economia y Competitividad.

Exposició produïda pel Grup de Recerca ACM (Anàlisis Crítiques de la Modernitat: Arquitectura i Ciutat), amb el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid (RESAD) .

Amb la col·laboració del Grup d'investigació «Dibujo y Documentación de Arquitectura y Ciudad» de la Universidad Politécnica de Madrid.


Horari
Visita guiada a càrrec dels autors, 27 de setembre, a les 12 h.


Preu
Entrada lliure


Ubicació

Vestíbul del Teatre Estudi


Adreça
Plaça Margarita Xirgu s/n
08027 Barcelona


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x