Logo Institut del Teatre

Tota la documentació sobre la participació catalana a la Quadriennal de Praga 2019, a un clic

Comparteix

1.6.2020

La instal·lació premiada a la secció Països i Regions, a la PQ 2019

Fa gairebé un any, el 6 de juny de 2019, va obrir les portes la Quadriennal d’Escenografia de Praga, l’exposició internacional d’escenografia més important del món que se celebra cada quatre anys. Un cop més, l’Institut del Teatre, des de l’especialitat d’Escenografia, va liderar la participació de Catalunya. Va ser una edició carregada de bons moments, entre els quals l’obtenció del premi a la millor instal·lació en la secció de «Països i Regions» per Prospective Actions (Catalunya 2004-2018), creació de les escenògrafes Laura Clos "Closca" i Xesca Salvà, i els dramaturgs Marc Villanueva i Pau Masaló, tots ells graduats a l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre. 

Ara, tota la documentació generada durant el transcurs de la Quadriennal es pot consultar al portal http://pq19.institutdelteatre.cat. De fet es tracta d'un catàleg sobre la participació catalana a la Quadriennal en suport virtual (seguint el model que ja es va fer en l'edició de 2015 per evitar el suport paper i facilitar l'accés a la informació), a través del qual es pot accedir a vídeos, fotografies i textos amb informació detallada sobre les diferents instal·lacions presentades a la Quadriennal i sobre el seu procés de creació. A més, hi ha vídeos amb entrevistes a diversos dels seus participants. Tota el material és accessible en català, castellà i anglès.

Dues seccions, una conferència i un espectacle

En la que va ser la catorzena edició de la Quadriennal (la novena amb participació catalana), la presència de Catalunya es va concretar en les exposicions «Països i Regions» i «Estudiants», dues de les seccions de caire competitiu més importants i prestigioses del certamen. A més, també es va participar amb una conferència en la secció PQTalks, i es va mostrar un espectacle en la secció PQStudio.

La instal·lació premiada a la secció «Països i Regions», Prospective Actions (Catalunya 2004-2018), va destacar per la seva interactivitat i per convidar el públic a prendre consciència sobre els enfrontaments entre les estructures de poder i la societat tot jugant. La proposta es va desenvolupar a partir del diàleg amb sis escenògrafs catalans com són Cube.bz, Anna Alcubierre, Eugenio Swarzwer, Sílvia Delagneau, Max Glaenzel i Paco Azorín, als quals se’ls va preguntar per sis conflictes urbans succeïts entre el 2004 i el 2018 a Catalunya, com a exemples de la tensió entre el control policial i les noves formes d’utilitzar i crear espai públic. Els conflictes tractats van ser l’ocupació el 2004 de la Catedral de Barcelona per part d’immigrants sense papers, les accions d’aturem el Parlament el 2011, el desallotjament de Can Vies el 2014 i el del banc expropiat el 2016, el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i les manifestacions amb motiu de la sentència de la Manada.

Theáomai és el títol de la proposta de la secció «Estudiants» presentada per quatre alumnes de l'ESAD, Lola Belles, Sergi Cerdan, Sara Espinosa i Lluc Ubach. La instal·lació, una escultura en forma de cub gegant que convidava el visitant a entrar-hi guiat pels versos d’una poema, va despertar gran expectació perquè a l’interior un dels alumnes apareixia teixint una llarga bufanda groga en silenci, convidant l’espectador a través de l’observació a elaborar el seu propi discurs.

Catalunya també va participar en la secció «PQTalks» amb la conferència Catalunya. Art i Democràcia, a càrrec de Magda Puyo, directora general de l'Institut del Teatre; Bibiana Puigdefàbregas i Marta Rafa, comissàries per la PQ19-Catalunya, i Joan M. Minguet, professor d'art contemporani i cinema i crític d'art.

A més, en la secció «PQ Studio» es va presentar l’espectacle Quan les parets parlen, de les escenògrafes Núria Vila i Laura Clos “Closca”, amb la col·laboració del director d’escena Marc Chornet.

La Quadriennal de Praga, que se celebra cada quatre anys des de 1967, constitueix una plataforma internacional de trobada i intercanvi entre professionals, estudiants, escoles, arquitectes, pedagogs, investigadors i públic interessat en el món del disseny escenogràfic en el sentit més ampli de la paraula. Durant els onze dies de l’edició del 2019 hi van participar 79 països, al voltant de 800 artistes d’arreu del món, i s’hi van dur a terme unes 600 activitats entre performances, workshops, xerrades i altres esdeveniments.

La participació de Catalunya a la PQ19 va ser iniciativa de l’Institut del Teatre, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull.


Continguts relacionats

  • La instal·lació presentada a la secció d'Estudiants a la PQ2019
  • Vista des de dins de la instal·lació d'Estudiants a la PQ2019
  • Un detall de la conferència presentada a la secció PQTalks
  • 0:01 / 4:10 Instal·lació presentada a la secció Estudiants de la PQ19
  • Instal·lació presentada a la secció Països i regions de la PQ19

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x