Logo Institut del Teatre

Pinya, espectacle final del projecte Tot Dansa, al Mercat de les Flors

Comparteix

3.6.2019

Tot Dansa 2019

El dijous 6 de juny, la sala MAC del Mercat de les Flors acollirà Pinya, la proposta artística de la coreògrafa Sònia Gómez, graduada de l'Institut del Teatre, que culmina el projecte Tot Dansa.

Iniciat fa més de divuit anys, Tot Dansa és un projecte educatiu organitzat conjuntament per l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, el Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre, amb l’objectiu de donar a conèixer al públic jove des del seu propi centre formatiu i a través del seu professorat codis i pràctiques del llenguatge del moviment i la dansa contemporània.

En aquesta edició, han participat una quinzena de professors i  més de 120 estudiants d’ESO i batxillerat dels instituts XXV Olimpíada, del barri de Sants-Monjuïc, Martí Pous, de Sant Andreu, Escola Antaviana, de Nou Barris, Ernest Lluch i Poeta Maragall, de l’Eixample, a més de 30 joves de l’Escola Municipal de Música Eixample - Joan Manuel Serrat que interpretaran en directe la música de la peça.

Les professores del Conservatori Superior de Dansa (CSD) de l’Institut del Teatre, Amaranta Velarde i Sandra Marín, i la graduada del Conservatori Professional de Dansa (CPD) Núria Guiu, han estat les encarregades de formar al professorat dels centres, que sovint no té coneixements de dansa, a través de diverses sessions. Posteriorment els docents han traslladat la coreografia creada per Gómez al seu institut, on han assajat un cop per setmana des del mes de desembre, ajudats també per les formadores de l’Institut del Teatre i la pròpia coreògrafa.

El procés de creació de Pinya ha estat un treball de recerca col·lectiva entre els formadors i els estudiants per trobar un discurs que visibilitzi les passions, desitjos i capacitats dels joves així com també les seves angoixes i frustracions.

La coreògrafa Sònia Gómez ha decidit tractar el procés de construcció de l’espectacle com un “laboratori de creació” on l’equip de formadors aconsellen i donen eines a l’alumnat per desenvolupar la proposta final creada per ells mateixos. A més d’aquest treball a l’aula, s’ha ofert la possibilitat a l’alumnat d’assistir a propostes escèniques d’artistes professionals tant al Mercat de les Flors com a l’Institut del Teatre.

Durant aquestes sessions de creació coreogràfica els alumnes aprenen a relacionar-se amb l’espai des d’una nova perspectiva i a descobrir les seves pròpies capacitats creatives. Al mateix temps, exploren la relació amb els companys de classe des d’un altre punt de vista, posant l’accent en el treball en equip, la responsabilitat i la generositat, fomentant la cohesió social i la integració de tots els membres de l’equip.

D’aquesta manera el procés d’aprenentatge esdevé també un procés d’autodescobriment, on els alumnes descobreixen la capacitat de convertir el seu cos en una eina per transmetre emocions i pensament.

El projecte també ha comptat amb la col·laboració del Conservatori Professional de Dansa (CPD) i IT Dansa, que van oferir el passat mes de febrer unes funcions a tots els participants del Tot Dansa 2019 amb diverses peces de dansa clàssica, contemporània i espanyola.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
mae.it@institutdelteatre.cat

 

Carregant...
x